"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

1.10.11

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία

"Τρίτη Ηλικία και Δημιουργικότητα"

Με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση, είμαστε μαζί να συζητήσουμε για τη ζωή και να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο ζουν σήμερα οι ηλικιωμένοι.

Η ζωή, μια μικρή λέξη με τόση βαθιά σημασία. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τη ζωή ως το μεγαλύτερο δώρο που μας προσέφεραν ποτέ, ένα παιχνίδι που έχει μεγάλη αξία και που δεν θα θέλαμε με τίποτα να χαλάσει.

Η ζωή περνά μέσα από στάδια ανάπτυξης και διαμορφώνεται από τις δικές μας επιλογές. Η ζωή ξεκινά με την πρώτη αναπνοή μας. Προχωρά στα πρώτα χρόνια, όπου όλοι ζούμε ευτυχισμένοι χωρίς προβλήματα και αγωνίες και προετοιμαζόμαστε για την αρχή μιας νέας περιόδου εξέλιξης, την εφηβεία. 

Στην εφηβεία αντιμετωπίζουμε τον κόσμο με χαρά, δύναμη και ενθουσιασμό. Καλούμαστε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις όπως η εκλογή επαγγέλματος και του συντρόφου οι οποίες επηρεάζουν την ωριμότητα μας. Κατά συνέπεια, οδηγούμαστε στην ηλικία της ωριμότητας που πλέον έχουμε διαμορφώσει την ζωή μας, επιλέγοντας το επάγγελμα μας και έχοντας δημιουργήσει οικογένεια. 

Και φθάνουμε στην ηλικία των γηρατειών. Θα ήθελα να ονομάσω τη συγκεκριμένη ηλικία ως τη χρυσή ηλικία του ανθρώπου γιατί θεωρώ ότι αποτελεί το πιο όμορφο στάδιο της ζωής μας.
Είναι τα χρόνια που εσείς διανύεται. Γρήγορα και χωρίς να το καταλάβετε ήρθε ο καιρός που μπορείτε να πείτε πως «επιτέλους, βγήκα στη σύνταξη».

Τώρα πια, έχετε τη δυνατότητα να κοιτάξετε πίσω στο χρόνο και να θυμηθείτε σημαντικά γεγονότα από την ζωή. Να σκεφθείτε και να αναρωτηθείτε πως θα μπορέσετε να ζήσετε ακόμα καλύτερα. Εσείς αποτελείται την γέφυρα ανάμεσα στις γενιές που πέρασαν και σε αυτές που έρχονται.

Παράλληλα θεωρώ ότι η ηλικία των γηρατειών είναι μια απαιτητική ηλικία. Και αυτό γιατί συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζούσατε μέχρι τώρα. Και οι αλλαγές φέρνουν πάντα ανησυχία όχι μόνο σε εσάς αλλά και σε μας τους νεότερους.

Ενώ συνηθίζατε να εργάζεστε τώρα πια έχετε σταματήσει. Αισθάνεστε πως δεν έχετε να κάνετε κάτι σημαντικό, έχετε αγωνία και φοβάστε για το μέλλον. Ίσως νοιώθετε κουρασμένοι, παρατηρείται πως δεν έχετε τις ίδιες δυνάμεις που είχατε παλιότερα. Νιώθετε να πονάτε, δεν μπορείτε να θυμηθείτε εύκολα και ίσως να κοιμάστε με δυσκολία. Μπορεί να είσαστε στεναχωρημένοι πότε πότε και να νιώθετε πολύ μόνοι. Σκεφτόσαστε πως είσαστε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και αναζητάτε συνεχώς συντροφιά.

Όμως η Τρίτη Ηλικία δεν είναι συνώνυμη με την μοναξιά, άλλωστε άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορεί να είναι μόνοι.

Αλλά ακόμα και αν κάποιοι από εσάς νιώθουν κάπως έτσι, είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί τα χρόνια έχουν περάσει. Έχετε ζήσει τόσα σπουδαία γεγονότα στη ζωή σας και έχετε ανάγκη από ξεκούραση. Τώρα έχετε τον χρόνο να ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό και να ανακαλύψετε πως σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο. Να πείτε πως η ζωή τώρα αρχίζει. Έχετε τόση πείρα από την ζωή και είσαστε σε θέση να καταλάβετε πως κάθε μέρα είναι διαφορετική. Μπορείτε να ζήσετε δημιουργικά. Να ακολουθείτε δραστηριότητες που σας δίνουν χαρά και που δεν είχατε χρόνο να κάνετε παλιότερα. Μπορείτε να συμμετέχετε σε εκδρομές και διάφορες εκδηλώσεις, να κάνετε έναν όμορφο περίπατο στη φύση ή ακόμα να φροντίζετε κατοικίδια ζώα, να χαρείτε τις στιγμές χωρίς έννοιες, αγωνίες και υποχρεώσεις, να συζητάτε για την ζωή σας μιλώντας ανοιχτά για τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας, να αισθάνεστε υπερήφανοι για όσα έχετε ζήσει και να αγαπάτε τους γύρω σας. Τώρα πια έχετε χρόνο να συναντιέστε πιο συχνά με τους φίλους και να μιλάτε μαζί τους. Ως τώρα, συνηθίζατε να μιλάτε για τα χρόνια που έχουν περάσει και ζούσατε με τις αναμνήσεις, πολλοί ίσως παρακαλείται να γύριζαν τα χρόνια πίσω και να ζούσατε πάλι την εποχή της νιότης. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται την ταμπέλα του ηλικιωμένου. Αλλά, μπορείτε να βασιστείτε στην πείρα που έχετε από την ζωή και να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο. Είσαστε γεμάτοι ζωντάνια και μπορείτε να διοχετεύσετε την δύναμη σας σε δημιουργικές και ευχάριστε ενασχολήσεις όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια, το διάβασμα ενός βιβλίου, η τακτοποίηση των καθημερινών αναγκών και οι συζητήσεις για το μέλλον. Μπορείτε να επιλέξετε να είστε με ανθρώπους που σας γεμίζουν χαρά και σας βοηθούν να αισθάνεστε ευτυχισμένοι. Φαντάζομαι πως όλοι έχετε παιδιά και οι περισσότεροι εγγόνια. Τώρα πια έχετε το χρόνο να περνάτε χαρούμενα τις ελεύθερες ώρες μαζί τους. Να σταθείτε δίπλα σε ανθρώπους που σας έχουν ανάγκη γιατί εσείς έχετε τη σοφία της ζωής, έχετε πολλές και εξαιρετικές εμπειρίες και φυσικά έχετε υπομονή και διάθεση να μας μιλήσετε για όλα αυτά που έχετε ζήσει. Εμείς, οι νεότεροι σας έχουμε ανάγκη, θέλουμε να μας διδάξετε και να μας βοηθήσετε να δούμε τον κόσμο διαφορετικά για να ζήσουμε ακόμα καλύτερα.

Γιατί η ζωή είναι ωραία, η ζωή είναι εδώ και σας ανήκει, η ζωή δεν σταματά!!

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA
Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα
Υπεύθυνη Διευθύνσης Veneti CPT Services Ltd Κύπρος


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην πράξη, τι δημιουργικό μπορεί να κάνει ένας συνταξιούχος στο Π. Φάληρο/ Νέα Σμύρνη;

Που μπορεί να παρακολουθήσει και να μετάσχει σε ανοιχτές συζητήσεις;

Αν υποθέσουμε ότι σπουδάζει θεωρητική μουσική, με ποιόν να συζητήσει; Με τους ανήλικους συμμαθητές του;

Μόνο να διαβάζουμε βιβλία και να περιποιούμαστε τα λουλούδια;

Που οι υπαίθριες συγκεντρώσεις και δημόσιες συζητήσεις, που κάποτε γίνονταν στο Ζάππειο;

Ωραία τα λόγια σας, αλλά χωρίς συγκεκριμένα βήματα, δεν έχουν αξία.

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA είπε...

Αγαπητέ κύριε καλησπέρα,
δυστυχώς ή ευτυχώς- ευτυχώς κατά την απόψη μου- η ζωη εξελίσσεται τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα πάντα και πάνω από όλα ο τρόπος που συνηθίζαμε να ζούμε. Έτσι συνειδητοποιούμε ότι οι οικείες καταστάσεις δεν υπάρχουν πια ενώ, νέες έχουν πάρει πλέον την θέση τους. Εκείνο που σας συμβουλευώ είναι να απευθυνθείται στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να σας ενημερώσουν σχετικά με τα προγράμματα που υποστηρίζονται εκεί ώστε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Επίσης, προτείνω να μην παραμείνετε σε όσα διαβάσετε στην παρουσίαση μου αλλά να αξιοποίησετε τον ελεύθερο χρόνο σας με οτιδήποτε διαφορετικό είναι ικανό να γεμίσει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας. Ίσως τελικά με αυτό τον τρόπο να βρείτε την αξία που πραγματικά αναζητάτε. Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας!

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για την τόσο αισιόδοξη θέση σας απέναντι στην τρίτη ηλικία. Μακάρι το μεγαλύτερο μέρος να το κανει πράξη. Είμαι συνάδελφος και δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν μια λιγότερο αισιόδοξη, έως καταθλιπτική στάση, απέναντι στην ίδια τους τη ζωή. Μου άρεσαν πολύ τα όσα διατυπώσατε και δεν σας κρύβω ότι θα τα "υιοθετήσω" και θα τα παρουσιάζω και εγώ στους πελάτες μου.

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA είπε...

Κυρία Ιωάννα καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για τα θετικά σχόλια σας. Όπως πολύ σωστά αναφέρατε είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο της γεροντικής κατάθλιψης αφού η ζωή των άνθρωπων της τρίτης ηλικίας αλλάζει σημαντικά συγκριτικά με το πως συνιθίζαν να ζουν μέχρι τότε. Ένας λόγος λοιπόν παραπάνω για τους ειδικούς να βοηθήσουν με τις κατάλληλες τεχνικές αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν ποιοτικά τα "χρυσά" χρόνια της ζωής τους όπως χαρακτηρίζονται. Είναι χαρά μου να συμβάλλω στο έργο σας. Εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας.