"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

7.9.10

Παράλληλα Μονοπάτια!

Μιλώντας συχνά με ανθρώπους θα ακούσουμε να λένε ότι οι ερωτικές σχέσεις είναι από τις πλέον δύσκολες διαπροσωπικές επαφές. Και ίσως έχουν δίκιο αφού δεν χωρά αμφιβολία ότι όπου υπάρχει έντονη έκφραση συναισθήματος, η συνύπαρξη των ανθρώπων περιπλέκεται έντονα. Αρκετοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στην μη ισορροπημένη εξέλιξη μιας ερωτικής σχέσης όπως η έλλειψη σεβασμού και κατανόησης , η αδυναμία διατήρησης της επικοινωνίας, η μη έκφραση των συναισθημάτων. Και κάπου ανάμεσα, θα συναντήσουμε την επιθυμία πολλών συντρόφων να προχωρούν στην δημιουργία παράλληλων σχέσεων.

Οι μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι αρκετοί εραστές αναζητούν νέους συντρόφους ακόμα και όταν βρίσκονται σε μια συναισθηματική σχέση. Οι λόγοι που επιλέγουν τον δρόμο των παράλληλων ερωτικών δεσμών είναι πολλοί. Με σαφήνεια θα υποστηρίξουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα σχέση τους και έτσι βαδίζουν προς άλλες γνωριμίες με την ελπίδα ότι τελικά θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Η’ αδυνατούν να παραμείνουν πιστοί γιατί νιώθουν εγκλωβισμένοι σε κάθε γνωριμία τους. Εύλογα θα ανακαλύψουν ότι είναι ιδιαιτέρως ενεργητικοί άνθρωποι και με αυτή την λύση εκφράζουν δημιουργικά την ζωντάνια τους. Θα επιζητήσουν νέες περιπέτειες αντιλαμβανόμενοι ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την ποιότητα της ζωής τους. Ενώ, θα πουν ότι η αίσθηση του απαγορευμένου είναι μαγευτική και πολύ εύκολα θα ρισκάρουν για να νιώσουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης τους στα ύψη.

Από την άλλη πλευρά η άποψη ενός ειδικού θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να προχωρούν στην εναλλαγή και διατήρηση πολλών ερωτικών συντρόφων είναι προσωπικότητες οι οποίες φέρουν κοινά σημεία. Έτσι κάθε φορά που θα παρατηρήσουμε τις εκφάνσεις αυτών των συμπεριφορών εύκολα θα αντιληφθούμε ότι είναι άνθρωποι ανικανοποίητοι, με πολλές αδυναμίες, χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, αισθήματα μειονεξίας, ματαιότητας και μελαγχολικής διάθεσης, λάτρεις του Εγώ οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ανωριμότητα και αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων τους. Συχνά, χειρίζονται με ποικίλους τρόπους τους ανθρώπους που επιλέγουν στην ζωή τους για να επιτύχουν τον στόχο τους αδυνατώντας να αντιληφθούν τι μπορεί να προκαλέσει ζημία στους άλλους. Μα πάνω από όλα «παίζουν» με τον ίδιο τον εαυτό τους αφού ζουν διπλές ζωές ακολουθώντας το μονοπάτι της ανειλικρίνειας.

Αντιθέτως, εκείνοι που δέχονται την συμμετοχή σε μια παράλληλη σχέση είναι άτομα που διακρίνονται από αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, ανάγκη για προσκόλληση, αποδοχή από τους άλλους, συχνή καταθλιπτική διάθεση, αδυναμία κρίσης των περιστάσεων, έλλειψη σεβασμού στην ατομικότητα τους και σαφής έκφραση εξαρτητικής συμπεριφοράς.

Όπως και να έχει κάθε άνθρωπος είναι σεβαστός και μοναδικός ως προσωπικότητα, ελεύθερος να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσει. Όμως η απόφαση μας να αρχίσουμε ή να ακολουθήσουμε μια παράλληλη σχέση διαφαίνεται ως έλλειψη σεβασμού αρχικά προς εμάς και κατόπιν εις βάρος των άλλων. Γιατί αν προχωρήσουμε υπό οποιαδήποτε συνθήκη σε αυτήν την επιλογή, θα βιώσουμε το γεγονός να υπάρχουμε σε μια σχέση με πολλούς ανθρώπους κατά την οποία θα απατάμε τον κατεξοχήν σύντροφο μας, ενώ θα γινόμαστε συνένοχοι παίζοντας δευτερεύοντα ρόλο στην ζωή των άλλων.

Γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αφιερώνει και να δέχεται πλήρως την δέσμευση, την αποκλειστικότητα και την ειλικρίνεια του. Και του αξίζει να αγαπάει και να σέβεται τον εαυτό του τόσο ώστε να μην δέχεται να συμμετέχει σε ένα ψέμα το οποίο αργά ή γρήγορα θα αποβεί καταστροφικό για όλους!


Βασιλική Βενέτη

Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω πως εξηγείται με τις γνώσεις που παρέχει η ψυχολογία ή ψυχιατρική τη δημιουργία παράλληλης σχέσης με δύο άλλα άτομα εκτός από την μόνιμη/μόνιμο σύντροφο;
Ευχαριστώ.