"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

12.2.12

Η Γιορτή των Ερωτευμένων!

Αν και η γιορτή των Ερωτευμένων πρωταγωνιστεί εδώ και αιώνες στην κουλτούρα των δυτικών χωρών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ο εορτασμός της μέρας της αγάπης να εξαπλώνεται σταδιακά σε ολόκληρη την υφήλιο. Ίσως γιατί αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία εμπορευματοποίησης του πάθους που νιώθουν οι άνθρωποι για τους ερωτικούς συντρόφους η οποία κάθε χρόνο επιφέρει αρκετά κέρδη σε όσους προσπαθούν να δυναμώσουν την ερωτική έκφραση μέσω της πώλησης πρωτότυπων δώρων. Ή γιατί προσφέρει εξίσου την κατάλληλη αφορμή σε όσους θέλουν να γιορτάσουν την ερωτική επιθυμία τους για εκείνον ή εκείνη που θεωρούν μοναδικό ή μοναδική στην ζωή τους.

Όπως και να έχει, είναι αλήθεια ότι η γιορτή των Ερωτευμένων στέκεται πολύ καλά ως ερέθισμα συλλογισμού ή συνειδητοποίησης της σημαντικότητας των ερωτικών σχέσεων στην ψυχική ισορροπία των ανθρώπων.
Οπότε θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι αυτές τις ημέρες είναι πιθανόν να αξιολογήσουμε λίγο περισσότερο την ερωτική μας σχέση, αν φυσικά έχουμε την τύχη να είμαστε με κάποιον σύντροφο ή στην αντίθετη περίπτωση, να προβληματιστούμε πιο πολύ σκεφτόμενοι τις αρνητικές αλλά και θετικές επιδράσεις των ερωτικών σχέσεων στην ψυχικά ζωή των ανθρώπων.    

Πολλοί θα παρομοιάσουν όμορφα τις ερωτικές σχέσεις με ζωντανούς οργανισμούς. Και αν το καλοσκεφτούμε θα αποδεχτούμε χωρίς πολλές ενστάσεις τον χαρακτηρισμό αφού, καθημερινά αποδεικνύεται ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις χρειάζονται συνεχής προσπάθεια ώστε να υφίστανται, πόσο μάλλον οι ερωτικές οι οποίες έχουν περισσότερους λόγους να παραμείνουν ζωηρές στην φθορά της καθημερινότητας.

Και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός έτσι και η ερωτική σχέση απαιτεί τροφή και φροντίδα για να επιβιώσει αλλά και πολλά ακόμα ζωτικά στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα για να δομήσουν τις γερές βάσεις που απαιτούνται ώστε να ανεγερθεί το γερό οικοδόμημα που θα στεγάσει τον έρωτα δύο ανθρώπων.
Αν και δεν είμαστε οπαδοί των γενικεύσεων, πιστεύουμε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα συμφωνήσουν με την άποψη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιής ερωτική σχέση είναι η αποκλειστικότητα και η βαθιά αγάπη ανάμεσα στους εραστές. Και μπορεί ο όρος αποκλειστικότητα να είναι αυστηρός και αρκετά περιοριστικός αλλά αν οι ερωτικοί σύντροφοι «μοιράζονται» σε πολλούς ανθρώπους, πέρα από την ψυχική φθορά που θα βιώσουν, δεν θα είναι σε θέση να νιώσουν την πληρότητα που μπορεί να προσφέρει το αίσθημα της αγάπης. Και, αγάπη σημαίνει αμέριστο και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τον σύντροφο μου το οποίο εκδηλώνεται με κάθε είδος συναισθηματικής, λεκτικής και συμπεριφορικής έκφρασης προς τον άνθρωπο που θεωρώ μοναδικό στην ζωή μου. Όμως, για να αγαπήσουμε τον σύντροφο, χρειάζεται να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας γιατί, είναι αδύνατο να προσφέρουμε σε άλλους ότι εμείς δεν διαθέτουμε.

Και φυσικά ο μόνος τρόπος έκφρασης του θεϊκού συναισθήματος της αγάπης είναι η επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους. Αν δεν καταλαβαίνουμε τον σύντροφο μας και αν εκείνος δεν μπορεί να μας νιώσει τότε, όσα τρυφερά συναισθήματα και να τρέφουμε, η σχέση μας δεν μπορεί να εξελιχτεί. Και η επικοινωνία δεν έχει μόνο την έννοια της αλληλοκατανόησης αλλά και το περιεχόμενο της διάθεσης για συμβιβασμό και αποδοχής των απόψεων και αναγκών του άλλου.
Άλλωστε η επικοινωνία είναι το στοιχείο που θα φέρει πιο κοντά τους συντρόφους επιτρέποντας σε εκείνους να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και να εκφράσουν με περισσότερη ειλικρίνεια τα συναισθήματα τους. Βέβαια, τα οφέλη της επικοινωνίας είναι πολλά περισσότερα αφού, η σταδιακή γνωριμία αυξάνει τον σεβασμό ο οποίος αν δεν υπάρχει τότε οι δομές της σχέσης είναι ανύπαρκτες. Και σεβασμός σημαίνει να αποδέχομαι τα θέλω του συντρόφου μου χωρίς να καταπατώ τις δικές μου επιθυμίες, να τιμώ τον άνθρωπο που είναι δίπλα μου αναγνωρίζοντας ότι και εκείνος εκτιμά την προσωπικότητα μου, να προστατεύω εκείνον από τα άσχημα σημεία που μπορούν να προκληθούν σημειώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος στηρίζει εμένα στις δυσκολίες που προκύπτουν στην διάρκεια της σχέσης.       

Και μπορεί τα παραπάνω στοιχεία να είναι σημαντικά για την δυναμική της σχέσης, ωστόσο καμία ερωτική σχέση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την έκφραση της σεξουαλικής επιθυμίας των συντρόφων. Η ερωτική πράξη εκτός από την εκτόνωση των έντονων συναισθημάτων, την σαρκική επαφή και απόλαυση των εραστών δένει περισσότερο τους συντρόφους φέρνοντας εκείνους πιο κοντά ψυχικά και σωματικά.
Και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και η ερωτική σχέση, αν τρέφεται και φροντίζεται ικανοποιητικά τότε μπορεί να αναπαράγει την ζωή προσφέροντας στους συντρόφους το δώρο της γέννησης ενός ανθρώπου και ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την ευτυχία που φαίνεται να εξελίσσεται διαρκώς.

Τελικά όλοι θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ερωτική σχέση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως, είναι ένας αδιάκοπος αλλά γλυκός αγώνας επιβίωσης αφού, έχουμε επιλέξει να εμπλακούμε σε αυτή, κρατώντας δίπλα τον άνθρωπο που θεωρούμε ότι μπορεί να περπατήσει παρέα μας παλεύοντας αναίμακτα αλλά επικρατώντας δυναμικά στις απαιτητικές μάχες της καθημερινής ζωής!

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA 
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα
Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services LTD, Κύπρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: