"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

17.5.10

Το Σοκ του Γάμου!


Έχουμε ακούσει πολλούς ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι η φυσιολογική εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης περιλαμβάνει την πραγματοποίηση και διατήρηση ενός πετυχημένου γάμου ο οποίος στοχεύει στην διαιώνιση του είδους μας.

Και δεν χωρά αμφιβολία ότι η ευτυχία του ανθρώπου επηρεάζεται κατά πολύ από την ύπαρξη ενός ερωτικού συντρόφου ο οποίος θα είναι ξεχωριστός και μοναδικός, όπως τον έχουμε ονειρευτεί για να μας προσφέρει όσα επιθυμούμε.


Έτσι λοιπόν στα πρώτα εφηβικά μας χρόνια αρχίζουμε την αναζήτηση του "ιδανικού" ανθρώπου ώστε να αγγίξουμε τον στόχο της μακροχρόνιας συνύπαρξης. Και ίσως τελικά να ανήκουμε στους τυχερούς που κατάφεραν να βρουν εκείνον που έψαχναν και ακόμα καλύτερα να έχουμε ανταλλάξει όρκους αιώνιας αγάπης και συμβίωσης, αλλά πολλά από όσα μας είχαν υποσχεθεί φαίνεται να μην πραγματοποιούνται. Άρα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται δραματικά τα ποσοστά διαζυγίων σχεδόν σε όλο τον κόσμο.


Μα τι πραγματικά επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη ενός γάμου αφού αρχικά όλα φαίνονταν να είναι ονειρεμένα; Μήπως δεν επιλέξαμε τον μοναδικό; Ή ίσως βιαστήκαμε μέσα στον ενθουσιασμό μας να ανέβουμε τα σκαλιά της εκκλησίας;


Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι σύντροφοι όταν παντρευτούν θεωρούν ότι έχουν ολοκληρώσει την ευτυχία τους και το μόνο που απομένει είναι να απολαύσουν την ηρεμία που τους υπόσχεται η ζωή. Εσφαλμένη πεποίθηση θα σκεφθούμε αφού η παραπάνω άποψη σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελήσει, αντιθέτως θα βλάψει επιτυχώς την εξέλιξη της σχέσης.

Πολλές φορές θεωρούμε τον γάμο ως την ιδανική λύση αποφυγής ή επίτευξης συγκεκριμένων καταστάσεων στην ζωή μας πχ δυσάρεστο οικογενειακό περιβάλλον, οικονομική αποκατάσταση, επαγγελματική εξέλιξη, με αποτέλεσμα όταν πλέον συνειδητοποιήσουμε τις αντικειμενικές και συναισθηματικές συνέπειες της επιλογής μας να είναι πολύ αργά.

Σχεδόν συχνά πιστεύουμε ότι ο γάμος θα επηρεάσει τον σύντροφο μας και εκείνος θα αλλάξει πολλές από τις συμπεριφορές που μας ενοχλούν. Ανέφικτο σενάριο θα λέγαμε αφού κανένας άνθρωπος αλλά και καμία κατάσταση δεν είναι ικανά να αναδιαμορφώσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ανθρώπων εκτός και αν οι ίδιοι το επιθυμούν.

Η έλευση νέων μελών στην οικογένεια, των παιδιών, στην πραγματικότητα αναταράσσει τη δυναμική της συζυγικής σχέσης. Παρατηρούμε λοιπόν το ενδιαφέρον της νέας μητέρας να στρέφεται αποκλειστικά στην φροντίδα των παιδιών αδιαφορώντας για τις επιθυμίες του συζύγου της.

Τέλος, η άποψη ότι ο γάμος στερεοποίει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους επηρεάζει σημαντικά την πορεία της έγγαμης συμβίωσης. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να θεωρούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας αφού οτιδήποτε συμβαίνει χρειάζεται προσπάθεια για να συνεχίσει να υπάρχει.


Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σχέσεις οι οποίες εξελίχτηκαν σε πολύ δυνατούς δεσμούς γάμου και συνεχίζουν να προχωρούν στα επόμενα στάδια της υγιούς εξέλιξης. Ίσως τελικά το μυστικό για τον ονειρεμένο γάμο να κρύβεται μέσα στη ψυχή κάθε ανθρώπου και να είναι αρκετή η συνάντηση με τον άλλον ώστε να καταλήξει σε μια πραγματικά επιτυχημένη συνύπαρξη.


Βασιλική Βενέτη

Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: