"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

2.11.11

Οι Σχέσεις Των Ανθρώπων.....

Ζώντας σε ένα πλανήτη με 7 δισεκατομμύρια πληθυσμό, είναι αναμενόμενο ότι καθημερινά θα συναντήσουμε στον «δρόμο» μας πολλούς ανθρώπους. Ανθρώπους γνωστούς-αγνώστους, ενδιαφέροντες-αδιάφορους, συγγενείς-συνεργάτες, φίλους-συντρόφους. Αξιοσέβαστες προσωπικότητες που θα περάσουν από δίπλα ή θα έρθουν κοντά αφήνοντας σε εμάς κάποιο σημάδι ζωής με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Οι ανθρώπινες ή διαφορετικά οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι απαραίτητες για την ομαλή εξέλιξη της ύπαρξης μας. Ως κοινωνικά όντα, έχουμε την φυσιολογική ανάγκη να νιώθουμε ότι δημιουργούμε σχέσεις ή ότι ανήκουμε σε ομάδες οι οποίες αποδέχονται και εκτιμούν την ατομική μας ελευθερία προσφέροντας παράλληλα την δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης των προσωπικών μας επιθυμιών.

Και όταν συμβεί να βρεθούμε με τους κατάλληλους ανθρώπους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε στην σύναξη αλλά και διατήρηση φιλικών ή οικογενειακών ή τυπικών ή ερωτικών ή επαγγελματικών σχέσεων καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την πανανθρώπινη ανάγκη του ανήκειν.

Όμως, συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις εξελίσσονται με πολλές δυσκολίες ή ότι στην σημερινή εποχή, οι σχέσεις που διακρίνονται από ανθρώπινα ζεστά χαρακτηριστικά είναι σπάνιες ως και ανύπαρκτες. Και συνεχίζοντας, θα πουν ότι οι αιτίες που φαίνεται να παρεμποδίζουν την ομαλή διαδικασία των σχέσεων είναι αρκετές.

Η απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους είναι μια συνθήκη που μπορεί να προκαλέσει εμπόδια. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να συναντηθούν πρακτικά, δεν επικοινωνούν αποδοτικά και τότε, μοιραία οδηγούνται στην απομάκρυνση.

Το καθημερινό πρόγραμμα με τις πολλές απαιτήσεις δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Ο τρόπος και το είδος της επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους είναι όμως η σημαντικότερη αιτία της απομάκρυνσης αφού, επανειλημμένα έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί μικρές αλλά και μεγάλες παρερμηνείες ως συνέπεια της μη αποτελεσματικής ανταλλαγής των απόψεων. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε σε παρεξηγήσεις, εντάσεις και τσακωμούς με τους ανθρώπους που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε.

Η διαφορετικότητα στα ενδιαφέροντα και στις αντιλήψεις των ανθρώπων, η ανασφάλεια, ο εγωισμός, η αρνητική εικόνα του εαυτού, η δυσάρεστη διάθεση, η αίσθηση του ανικανοποίητου, η δυσαρέσκεια, ο ανταγωνισμός, τα αυστηρά κριτήρια επιλογής, ο φόβος της απόρριψης, οι υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες, η λανθασμένη εκτίμηση των διαστάσεων των σχέσεων είναι στοιχεία τα οποία ευκόλως παρεκκλίνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις από την θετική διαμόρφωση τους.

Επειδή όμως, είναι ουσιώδες για την ψυχική μας ισορροπία να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους, χρειάζεται να συμβάλλουμε αμφότεροι τόσο στην διαμόρφωση όσο και στην διατήρηση των διαπροσωπικών σχέσεων.

Εκείνο λοιπόν που συντελεί στην βελτιστοποίηση των σχέσεων είναι η ποιοτική και παραγωγική επικοινωνία, η ανθρώπινη επαφή, ο σεβασμός και η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η διάθεση για συμβιβασμό, η αλληλοκατανόηση, η αυθεντικότητα, η εκτίμηση της ατομικής οντότητας των ανθρώπων, η αποδοχή άνευ όρων, η υπομονή, η ηρεμία, η συνεχής και επιμονή προσπάθεια.

Μα περισσότερο από όλα αποδίδει η ειλικρινής έκφραση των απόψεων και των επιθυμιών μας. Η ειλικρίνεια λαμβάνεται υπόψη ως ιδιαίτερα σημαντική για την ανθρώπινη εξέλιξη πόσο μάλλον για την εξισορρόπηση της δυναμικής των διαπροσωπικών σχέσεων.

Γιατί μπορεί «οι καλοί λογαριασμοί, να κάνουν τους καλούς φίλους» και στηριζόμενοι στον διάλογο να διαμορφώνουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα μας φέρουν πιο κοντά στις υγιείς σχέσεις αλλά ταυτόχρονα, οφείλουμε να «δεχόμαστε τους φίλους μας με τα ελαττώματα και τα προτερήματα τους» γιατί ίσως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε την γνήσια έκφραση του ανθρώπινου χαρακτήρα και θα νιώσουμε περισσότερο ασφαλείς στο διαπροσωπικό μας περιβάλλον.

Και αν τελικά επιτευχθεί, τότε με σιγουριά θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πραγματικά θείο δώρο!
 
Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA

Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ-Ελλάδα, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος      

Δεν υπάρχουν σχόλια: