"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

17.10.14

Το Μυστικό της Επιτυχίας!

Και όταν λέμε Επιτυχία εννοούμε την επίτευξη κάθε στόχου, την πραγματοποίηση κάθε επιθυμίας. Πόσο εύκολη θα ήταν η ζωή αν μπορούσαμε απλά με μια κίνηση να αποκτούσαμε ότι επιθυμούμε.  Και συνάμα πόσο ανιαρή θα ήταν η καθημερινότητα αν είχαμε όσα θέλαμε εύκολα! Γιατί μπορεί να νιώθουμε ψυχική ηρεμία κάθε φορά που φθάνουμε στο σημείο που έχουμε ορίσει όμως, την ίδια στιγμή χρειάζεται να κοπιάσουμε για να νιώσουμε ικανοποίηση  για ότι αποκτήσαμε. Αφού, είναι αλήθεια ότι εκτιμούμε περισσότερο κάθε τι που χαρακτηρίζεται από προσωπικό μόχθο.

Και ο αγώνας δεν απαιτεί μόνο σωματική και πνευματική κόπωση, αλλά και τακτική, τον τρόπο δηλαδή που θα ακολουθήσουμε για να υλοποιήσουμε τα όνειρα μας. Γιατί κάθε επιτυχημένος στόχος είναι το σημείο προορισμού μιας αξιόλογης διαδικασίας που περιέχει αρκετά στάδια ατομικής αλλά και συλλογικής εξέλιξης. Αυτά τα βήματα που πρέπει να κάνουμε άλλοτε με σταθερό και άλλοτε με τρεμάμενο ρυθμό για να φθάσουμε στο σημείο που υπερήφανα θα αναγνωρίσουμε την επιτυχία και κοιτώντας από ψηλά να αποσαφηνίσουμε τα στάδια της επιτυχημένης διαδικασίας γνωρίζοντας πια ότι η σταθερή βάση όλων των προσπαθειών στηρίζεται στη γνώση. Και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στην εκπαίδευση, αν και παίζει σημαντικό ρόλο πόσο καταρτισμένοι είμαστε σχετικά με τον στόχο, με την γνώση περιγράφουμε κυρίως τι κατέχουμε για το αντικείμενο του πόθου. Γιατί όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο πιο οργανωμένες είναι οι κινήσεις μας. Και όσο πιο οργανωμένες είναι οι κινήσεις, τόσο πιο γερά θεμέλια βάζουμε για το χτίσιμο της εξελικτικής διαδικασίας.  

Και κοιτώντας πίσω να θυμηθούμε τις στιγμές που οραματιστήκαμε την επιτυχία. Τότε, στην αρχή της προσπάθειας, μα πιο πολύ, τις στιγμές που κλονιζόταν η πίστη, όταν είχαμε περισσότερη ανάγκη να πιστέψουμε σε ότι κάνουμε για να συνεχίσουμε την πρόοδο.

Και να κατανοήσουμε ότι η συστηματική ενασχόληση δυναμώνει την επιτυχία αναγνωρίζοντας ότι η ποσότητα δηλαδή πόσο προσφέρουμε δεν έχει τόση σημασία αλλά μετράει κατά πόσο αφιερωνόμαστε στον στόχο. Γιατί όταν ασχολούμαστε με μια συνθήκη αναπόφευκτα δίνουμε τον εαυτό σε ότι κάνουμε δημιουργώντας ένα είδος σχέσης με αυτό που ασχολούμαστε η οποία θέλει φροντίδα για να ολοκληρωθεί.

Και πόσο σωστά κινηθήκαμε όταν είχαμε την προσοχή προσηλωμένη στο σημείο που θέλαμε να αγγίξουμε. Τότε που τίποτε δεν ήταν ικανό να τραβήξει τα μάτια από το αποτέλεσμα. Το μόνο που φαίνεται να ωφέλησε ήταν η παρατήρηση των αντιδράσεων του περιβάλλοντος και η αποκωδικοποίηση των φωνών, εκείνων που έβλεπαν την εξέλιξη. Τελικά, είχαν πολλά να πουν καθώς δυνάμωναν, όταν πλησιάζαμε σε ότι είχαμε ορίσει.

Και είχαμε δίκιο όταν επιβραβεύαμε τον εαυτό για κάθε βήμα που σημειώναμε. Γιατί κοπιάζαμε και, ο εαυτός είχε ανάγκη από κανάκεμα. Τελικά, έδρασε ενισχυτικά αφού, έδωσε τα κίνητρα που θέλαμε για να παραμείνουμε φθάνοντας το έργο μέχρι τέλους.   

Και τώρα, έχοντας πραγματοποιήσει τον στόχο, στην κορύφωση της ανοδικής πορείας, είναι όμορφο να απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα με όλες τις αισθήσεις αξιολογώντας κάθε λεπτό της επιτυχίας. Βλέποντας τι βοήθησε και τι στάθηκε προσωρινά εμπόδιο στην εξέλιξη και, ξέροντας εμπειρικά ποια πεπατημένη να ακολουθήσουμε, την επόμενη φορά που θα θέσουμε το νέο στόχο να εφαρμόσουμε πιστά τον τρόπο δράσης, αυτό που οδήγησε εκεί που θέλαμε να φθάσουμε, στο σημείο που είχαμε ονειρευτεί, καιρό πριν, τότε που δεν γνωρίζαμε τα στοιχειώδη αλλά ούτε και το μυστικό της επιτυχίας!

Βασιλική Γ. Βενέτη, PostMA

Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα

Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd, Κύπρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: