"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

17.11.15

4th East European Psychiatric Congress & 3rd Preventive Psychiatry International Congress

15/11/2015, 09:00 – 10:00 
Αίθουσα 1 – Πρωτέας / Hall 1 - Proteas,
Ελεύθερες Ανακοινώσεις «Ψυχοπαθολογία»



Η Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA εκπροσωπώντας το Διεθνή Φορέα Προαγωγής της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας Veneti for CBT συμμετείχε στο 4ο Ψυχιατρικό Συνέδριο Ανατολικής Ευρώπης και το 3ο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής που πραγματοποιείται στην Αίγλη Ζαππείου με την Εργασία
EA06
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΡΙΑΚΗΣ- ΜΕΤΑΙΧΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Βενέτη Β. Γ.
MA Κλινικής Ψυχολογίας, VENETI FOR COGNITIVE-BEHAVIORAL THERAPY
Στόχος. Η παρούσα έρευνα διεξήχθη για να μελετήσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής συγκεκριμένων τεχνικών της γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και ειδικών παρεμβάσεων της θεραπείας σχημάτων στην διαχείριση των συμπτωμάτων θεραπευόμενης η οποία είχε διαγνωστεί με οριακή-μεταιχμιακή διαταραχή της προσωπικότητας.
Ασθενής και Μέθοδος. Η θεραπευόμενη η οποία δέχτηκε να ακολουθήσει τα ερευνητικά στάδια της μελέτης συμμετείχε σε εβδομαδιαίες συνεδρίες χρονικής διάρκειας δύο ετών. Στην εξέλιξη της θεραπευτικής συνεργασίας, η θεραπεύτρια εφάρμοσε συγκεκριμένες τεχνικές της γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και προχώρησε σε ειδικές παρεμβάσεις της θεραπείας σχημάτων αποσκοπώντας στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της ψυχικής διαταραχής. Ταυτόχρονα, η θεραπευόμενη λάμβανε φαρμακευτική αγωγή η οποία είχε συνταγογραφηθεί και ελεγχόταν από τον θεράποντα ψυχίατρο.
Αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, η αξιολόγηση της έντασης των συμπτωμάτων και η εξέταση της σφαιρικής εκτίμησης της λειτουργικότητας της θεραπευόμενης επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση της έρευνας.
Συμπεράσματα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθορισμένες τεχνικές της γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και ειδικές παρεμβάσεις της θεραπείας σχημάτων εφαρμόζονται αποτελεσματικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων της οριακής-μεταιχμιακής διαταραχής της προσωπικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: