"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

13.7.12

Μύρισε θάλασσα..!


Καλοκαίρι, δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή της ανεμελιάς αφού πολλές από τις έγνοιες που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον έχουν πάψει να μας απασχολούν καθώς προετοιμαζόμαστε εναγωνίως για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις.

Πραγματικά, αποτελεί τη καλύτερη εποχή του χρόνου. Η μέρα διαρκεί περισσότερο οπότε μπορούμε να τακτοποιήσουμε όλες τις εκκρεμότητες χωρίς ιδιαίτερη πίεση χρόνου. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ φωτεινή και ζέστη, γεγονός που επηρεάζει τη ψυχολογία μας αφού έχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι η καλοκαιρία αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της σεροτονίνης, χημικής ουσίας του εγκεφάλου η οποία ευθύνεται για τα θετικά συναισθήματα. Κατά συνέπεια, νιώθουμε ευεξία και είμαστε σε θέση να προγραμματίσουμε τα καλοκαιρινά σχέδια.

Τι δεν έχουμε ονειρευτεί για το φετινό καλοκαίρι…. Στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, αβίαστος χρόνος με τους δικούς μας ανθρώπους, αμέτρητες βουτιές στη θάλασσα, νέες γνωριμίες, αναθερμάνσεις των σχέσεων, αποδράσεις από τη ρουτίνα, βραδιές διασκέδασης και ότι άλλο είναι ικανό να ενισχύσει την ήδη θετική διάθεση μας. Πόσο πολύ ανυπομονούμε να φθάσουμε στο καλοκαιρινό προορισμό ευχόμενοι να πραγματοποιηθεί κάθε επιθυμία.

Μπορεί λοιπόν το καλοκαίρι να μας επηρεάζει θεαματικά ωστόσο είναι ωφέλιμο να είμαστε προσεχτικοί ώστε να αποφύγουμε τις δυσκολίες και απογοητεύσεις που τυχόν θα συναντήσουμε.
Γνωρίζοντας ότι είμαστε περισσότερο δραστήριοι τις καλοκαιρινές ημέρες είναι αποδοτικό να αφιερώνουμε χρόνο μέσα στην ημέρα για να αναπαυόμαστε αποφεύγοντας τη σωματική κούραση η οποία επιδρά αρνητικά στη διάθεση.

Έχοντας επίγνωση ότι αφιερώνουμε αρκετό χρόνο τόσο στον εαυτό όσο και στους άλλους, κάτι που ίσως δεν συνηθίζαμε μέχρι τώρα αφού ήμασταν τόσο απασχολημένοι με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι ωφέλιμο να θέσουμε τα όρια μας ώστε να υπάρξει ικανοποιητική επικοινωνία για να χτίσουμε ισορροπημένες σχέσεις.

Αν επιδιώκουμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους ώστε να συνάψουμε ερωτικές σχέσεις, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η ευχάριστη διάθεση των ημερών επηρεάζει σημαντικά την αντικειμενική εκτίμηση των καταστάσεων ακόμα και των ανθρώπων. Συχνά, οι ερωτικές σχέσεις που γεννήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν περιορισμένη διάρκεια. Και αυτό γιατί είναι σχέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και, πρακτικά έπαψαν να υφίστανται όταν πλέον οι σύντροφοι επέστρεψαν στο κανονικό ρυθμό ζωής. Βέβαια δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες ατόμων που αναφέρουν ότι κάποιοι καλοκαιρινοί έρωτες διάρκεσαν μια ζωή!
Όπως και να έχει, αν οι στόχοι που ορίζουμε για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ρεαλιστικοί θα αποτρέψουν τη πιθανότητα προβληματισμού. Αρκεί να γνωρίζουμε τι μας εκφράζει, τι επιδιώκουμε και πώς μπορούμε να αγγίξουμε τα «όνειρα» μας.

Γιατί χρωστάμε ένα δώρο ξεκούρασης στον εαυτό μας ως επιβράβευση για όσα κατάφερε όλους αυτούς τους μήνες. Ας χαλαρώσουμε λοιπόν αξιοποιώντας κάθε μια από τις πολλά υποσχόμενες καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες γεμίζοντας τις βαλίτσες με αναμνήσεις οι οποίες θα αποτελούν πολύτιμες πηγές χαράς τους επόμενους μήνες!

Βασιλική Βενέτη
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: