"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

31.8.10

Η Ζωή χωρίς Καπνό!

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 ισχύει στην Ελλάδα η διακοπή του καπνίσματος και πλέον δεν θα καπνίζουμε σχεδόν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Οι αντιδράσεις πολλές και ποικίλες. Ακούμε ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα ενώ άλλους να υπερασπίζουν την εφαρμογή της απαγόρευσης αφού κατά την άποψη τους ο νόμος θα αποτελέσει εν μέρει ένα σωστό τρόπο διαχείρισης του θέματος της θνησιμότητας των καπνιστών και, πολύ εύκολα θα αποτρέψει τους μελλοντικούς καπνιστές από την επιλογή της «απόλαυσης» του καπνού.

Το τσιγάρο είναι ένα βιομηχανικό προϊόν το οποίο περιέχει φύλλα καπνού, πρόσθετα όπως είναι η ζάχαρη, σοκολάτα και βανίλια ώστε να γίνεται περισσότερο ελκυστικό, χαρτιά και φίλτρα, μονοξείδιο του άνθρακα καθώς, πίσσα και νικοτίνη, χημικές ουσίες ιδιαιτέρως εθιστικές.

Ο καπνός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα για να εξαπλωθεί σταδιακά σε όλο τον κόσμο και να φθάσει στην Ελλάδα προς τα τέλη του ίδιου αιώνα.

Αρχικά χρησιμοποιούσαν τις ευεργετικές ιδιότητες του καπνού στην Ιατρική ενώ στη συνέχεια άρχισε, να αποτελεί μια από τις βασικές συνήθειες κυρίως των νεοσύλλεκτων αντρών.

Σήμερα η παρασκευή και η κατανάλωση του καπνού αποτελεί την πλέον κερδοφόρα επιχείρηση αφού τα έσοδα είναι αρκετά τόσο από την απασχόληση των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, την διαφήμιση, την χορηγία και την αγορά των τσιγάρων όσο και από τα χρήματα που εισπράττονται από την θεραπεία των νοσημάτων που εμφανίζουν οι καπνιστές.

Οι στατιστικές μελέτες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έδειξαν ότι το 51% των αντρών και το 39% των γυναικών είναι εθισμένοι στο κάπνισμα, το 80% του πληθυσμού των καπνιστών αρχίζει το κάπνισμα περίπου στην εφηβική ηλικία ενώ, η συνήθεια του καπνίσματος φαίνεται να είναι υψηλότερη στις χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις. Στην διάρκεια του 20ου αιώνα, 100 εκατομμύρια θάνατοι σημειώθηκαν παγκοσμίως ενώ, στην Ελλάδα μόνο την τελευταία δεκαετία εκτιμάται ότι το 1/3 των συνολικών θανάτων οφείλεται στη συνήθεια του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια του Αμερικάνικου Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου, (DSM-IV-TR), η συνεχιζόμενη χρήση καπνού καταλήγει στη διαταραχή της 305.10 Νικοτινικής Εξάρτησης κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει ανοχή στην τοξική ουσία, ανάγκη για αυξημένες ποσότητες νικοτίνης, στερητικά σύνδρομα όταν ο οργανισμός δεν καλύπτεται από την ουσία, λήψη της νικοτίνης για την ανακούφιση ή την αποφυγή των στερητικών συμπτωμάτων, επαγγελματική, διαπροσωπική και καθημερινή έκπτωση της λειτουργικότητας και συνέχιση της χρήσης της ουσίας παρ’ όλη την επίγνωση της ύπαρξης μόνιμης ή υποτροπιάζουσας σωματικής βλάβης.

Αντιθέτως, διαγιγνώσκουμε την 292.0 Διαταραχή Νικοτινικής Στέρησης, όταν το άτομο συνήθιζε να χρησιμοποιεί την ουσία καθημερινά για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες και πλέον προχωρά σε απότομη διακοπή ή σταδιακή μείωση αυτής. Υπό αυτές τις συνθήκες, το άτομο θα εμφανίσει μέσα σε 24 ώρες τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα όπως είναι η καταθλιπτική διάθεση, η αϋπνία, ο θυμός, το άγχος, η δυσκολία συγκέντρωσης, η ανησυχία, η μειωμένη καρδιακή συχνότητα, η αυξημένη όρεξη ή η αύξηση σωματικού βάρους και η κλινική κατάσταση του θα δημιουργήσει έκπτωση στην λειτουργικότητα του η οποία δεν θα οφείλεται σε γενική σωματική κατάσταση ή άλλη ψυχική διαταραχή.

Οι Συνέπειες του Καπνίσματος
Πέρα από την πιθανότητα του εθισμού στις χημικές ουσίες του τσιγάρου, οι συνέπειες του καπνίσματος είναι καταστροφικές. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το τσιγάρο ευθύνεται για την εκδήλωση πολλών τύπων καρκίνου μεταξύ των οποίων είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης και ο πολύποδας του παχέος εντέρου.

Επίσης, το κάπνισμα κατηγορείται ότι αυξάνει τα ποσοστά καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων, των ασθενειών Buerger's, των χρόνιων παθήσεων Crohn's, την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης, εμφυσήματος, οστεοπόρωσης, οστεοαρθρίτιδας, διαβήτη, κατάθλιψης και ψωρίασης.

Ενώ, παράλληλα, διαταράσσει την όραση, δημιουργεί φαρυγγίτιδα, αλλοιώνει τις αισθήσεις, μειώνει την σωματική αντοχή, αυξάνει τις μυϊκές βλάβες και τους καρδιακούς παλμούς, προκαλεί ίλιγγο, υπνηλία, νευραλγίες, ζαλάδες, πόνους στο έντερο, το στομάχι, τον λαιμό και την πλάτη, ερεθισμούς στη στοματική κοιλότητα, ασθένειες των ούλων, απώλεια δοντιών και τρεμούλιασμα των άκρων του σώματος.

Επιπρόσθετα, το κάπνισμα επηρεάζει σημαντική την σεξουαλική υγεία και την γονιμότητα των καπνιστών. Παρατηρείται απώλεια του όγκου της εκσπερμάτωσης, μείωση της ποσότητας και κινητικότητας του σπέρματος με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης, αύξηση των σπερματικών ανωμαλιών και πρόωρη έναρξη της εμμηνόπαυσης. Ενώ, το κάπνισμα σε συνδυασμό με την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βέβαια το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο την σωματική υγεία αλλά και την εξωτερική εμφάνιση επιφέροντας σημαντικές αλλοιώσεις τόσο στο δέρμα όσο και στο σωματικό βάρος του καπνιστή. Και αυτό για αφ ενός οι χημικές ουσίες του τσιγάρου μειώνουν την ροή του αίματος προς το δέρμα περιορίζοντας το οξυγόνο και στερώντας απαραίτητες θρεπτικές ουσίες δημιουργώντας ρυτίδες στην περιοχή των ματιών και του στόματος και αφ ετέρου ο καπνός κιτρινίζει τα δάχτυλα, τα νύχια και τα δόντια επιφέροντας μια χαρακτηριστική μελανή απόχρωση στην γενική όψη της επιδερμίδας του καπνιστή.

Τέλος, το κάπνισμα επιδρά σημαντικά στο γενικό σωματικό βάρους του καπνιστή. Μελετητές έχουν παρατηρήσει ότι οι καπνιστές τείνουν να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του διαβήτη, των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Και αν ο άνθρωπος καταφέρει να κόψει ή να μειώσει αισθητά τον αριθμό των τσιγάρων τότε, το σωματικό βάρος του θα αυξηθεί κατά 2-3 κιλά αφού, έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα αυξάνει την λειτουργία του μεταβολισμού.



Το Παθητικό Κάπνισμα
Εξίσου σοβαρές είναι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν όταν ένα άτομο εκτίθεται σε περιβάλλον καπνού ως παθητικός ή έμμεσος καπνιστής. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο αναπνέει το καπνό στο περιβάλλον αλλά και τον καπνό που περιέχεται στην εκπνοή των καπνιστών ο οποίος περιέχει μεγάλες ποσότητες τοξινών αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες οργανικών η ψυχολογικών ασθενειών.

Στους παθητικούς λοιπόν καπνιστές παρατηρούνται ερεθισμοί που αφορούν τα μάτια, τα αυτιά και το αναπνευστικό σύστημα, βρογχίτιδα, πνευμονία και άσθμα, καρδιοαγγειακές βλάβες, χρόνιες ασθένειες και δυσλειτουργικές συμπεριφορές οι οποίες εκφράζονται με υψηλά επίπεδα άγχους, νευρικότητας και αποφυγής ορισμένων κοινωνικών καταστάσεων συνδεόμενων με περιβάλλοντα γεμάτα από καπνό.

Τα Οφέλη από την Διακοπή του Καπνίσματος
Από την άλλη πλευρά, τα οφέλη της διακοπής του τσιγάρου είναι εντυπωσιακά. Στα πρώτα είκοσι λεπτά μετά από το τελευταίο τσιγάρο, η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα ενώ, ο αριθμός των παλμών ελαττώνεται και η θερμοκρασία των άκρων του σώματος αυξάνεται.
Οχτώ ώρες αργότερα, τα επίπεδα του οξυγόνου και του μονοξειδίου του άνθρακα ομαλοποιούνται ενώ, στις δώδεκα ώρες ο οργανισμός έχει αποβάλει όλη την ποσότητα της νικοτίνης.
Στις 24 ώρες, μειώνεται η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων και εμφραγμάτων, στις 48 ώρες επανέρχονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης και στις 72 ώρες, η διαδικασία της αναπνοής ομαλοποιείται. Στις δύο πρώτες εβδομάδες, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται πιο εύκολα και η σωματική κίνηση βελτιώνεται. Ένα ως και εννέα μήνες μετά, η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται και ο οργανισμός αντιστέκεται στις μολύνσεις. Μέχρι τον πρώτο χρόνο, έχει μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου και μέχρι τα πέντε έτη, εξαλείφεται ο κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο του στόματος και του τραχήλου. Και φθάνοντας στα 10 με 15 έτη, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος θανάτου από κάποια μορφή καρκίνου ενώ, ο οργανισμός επιστρέφει στα επίπεδα λειτουργικότητας που παρουσιάζε πριν από την έναρξη του καπνίσματος.

Αναμφισβήτητα θα υποστηρίζαμε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων είναι αρνητικές είτε πρόκειται για ανθρώπους που επιλέγουν το κάπνισμα είτε για εκείνους που εκτίθενται σε αυτό χωρίς την θέληση τους. Ίσως τελικά με την εφαρμογή του νέου νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος να παρατηρήσουμε πιο ξεκάθαρα τα οφέλη της ζωής χωρίς καπνό και να προχωρήσουμε στην μεγάλη απόφαση της διακοπής του τσιγάρου. Και αν κάπου στα μέσα της προσπάθειας μας, θεωρήσουμε ότι χρειάζεται να υποστηρίξουμε τον αγώνα μας, είναι καλό να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό θεραπευτή ή στα εξειδικευμένα κέντρα τα οποία βρίσκονται σε κρατικά ή ιδιωτικά νοσοκομεία για να αγγίξουμε τον στόχο μας.

Γιατί τελικά η ζωή είναι ανεπανάληπτη και αξίζει να χαιρόμαστε κάθε στιγμή της χωρίς την "απόλαυση" ενός τσιγάρου!



Βασιλική Βενέτη
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

30.8.10

Σεπτέμβρης, ο μήνας της ανανέωσης!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο μήνας Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου ενώ, άλλοι χαρακτηρίζουν αυτόν ως τον μήνα της ανανέωσης και της αλλαγής.

Αναμενόμενο θα σκεφτούμε αφού στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, είχαμε την δυνατότητα να απαλλαγούμε από το καθημερινό άγχος, να ξεκουραστούμε, να νιώσουμε ανάλαφροι χωρίς έννοιες και προβληματισμούς, να διασκεδάσουμε, να επισκεφτούμε επιθυμητούς προορισμούς, να συναντήσουμε ανθρώπους, να ανακαλύψουμε κάτι μοναδικό και να απολαύσουμε κάθε στιγμή ως ξεχωριστή.

Πραγματικά, ο χρόνος των καλοκαιρινών διακοπών ήταν ικανός να μας βοηθήσει ώστε να αντικρίσουμε την ζωή με πιο θετική ματιά ξαναβρίσκοντας την αισιοδοξία που είχαμε λησμονήσει τους μήνες που πέρασαν.

Επιστρέφοντας λοιπόν στους καθημερινούς ρυθμούς μας, ίσως να νιώθουμε ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κάποιες σημαντικές και ευχάριστες αλλαγές. Έτσι, πολύ εύκολα θα αποφασίσουμε να ανακαινίσουμε το σπίτι, να αλλάξουμε την γκαρνταρόμπα, να κλείσουμε μια νέα συνεργασία, να πάρουμε εκείνη την προαγωγή που περιμέναμε, να ορίσουμε νέους στόχους και να καταστρώσουμε τα μεγαλόπνοα σχέδια μας για το άμεσο μέλλον ή πολύ απλά να αλλάξουμε ριζικά την ζωή μας!

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι την περίοδο που ξεκινά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να πραγματοποιήσουμε όλα όσα θέλουμε να συμβούν στην ζωή μας!

Βασιλική Βενέτη
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

23.8.10

Veneti V., (2010) "The Development of Phonemic Awareness" Copyright: LAP Lambert Academic Publishing AG & Co.

The effect of schooling, word structure and age on the phonemic awareness was tested by the use of words categories, which the number of syllables was the determining factor in terms of difficulty. The main hypothesis was that the development of phonemic awareness depended of the children's age, schooling and word's structure. The independent variables that were taken into consideration were the age, school and difficulty in the word's structure. The experimenter based on two pilot studies concluded in the test format. The sample that used in the test format constituted of 40 children of 63 to 102 months old which 20 of them were kindergarten children and 20 were students at the first class of an elementary school at Athens, Greece. The data analysis revealed that all of the original hypotheses were supported, because statistical significant was found. Therefore it was proved that the schooling, children's age and word's structure have affection in the development of phonemic awareness.

17.8.10

Veneti V., (2010). "The Behavioral Treatment of the Paranoid Type of Schizophrenia Disorder". Copyright: VDM Verlag Dr Muller AG & Co. KG, Germany

The book contains a literature review, the symptoms, the subtypes, the causes and the case conceptualization of schizophrenia disorder. More specific, it was examined the effect of behavioral treatment on the 295.30 Paranoid type of Schizophrenia disorder. The main hypothesis was that the behavioral model can be applied in the treatment of 295.30 Paranoid type of Schizophrenia disorder. The patient who participated and received treatment based on the behavioral model was hospitalized at a private psychiatric hospital at Athens, Greece. The examiner had weekly sessions with the patient and applied the appropriate behavioral techniques under the supervising of the therapists who were working at the psychiatric hospital. At the end of the treatment's application, the patient's clinical condition revealed that the original hypothesis was supported. Therefore it was proved that the application of the behavioral model in the treatment of 295.30 Paranoid type of schizophrenia disorder have a positive outcome.