"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

22.12.10

Η Ψυχολογία των Γιορτών

Λίγες στιγμές πριν από τα Χριστούγεννα, η γιορτινή ατμόσφαιρα έχει επηρεάσει αισθητά την διάθεση μας. Θα ακούσουμε λοιπόν τους ανθρώπους να λένε ότι νιώθουν χαρούμενοι, άλλους να υποστηρίζουν ότι οι γιορτές δεν τους αγγίζουν και κάποιους να παρατηρούν ένα μελαγχολικό τόνο στην διάθεση τους.


Δεν χωρά αμφιβολία ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και βιώνει τις καταστάσεις σύμφωνα με τις εμπειρίες του. Και όποια και αν είναι τα γεγονότα που έχουμε ζήσει, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα, είναι εκείνα που έχουν διαμορφώσει τα σχήματα μας, τα οποία ενεργοποιούνται σε κάθε νέα εμπειρία και μας ωθούν στην υιοθέτηση της κατάλληλης συμπεριφοράς ως μέσο προσαρμογής στην νέα κατάσταση πραγμάτων. Υπάρχουν όμως στιγμές που η ανθρώπινη αντίδραση επηρεάζεται σημαντικά ιδιαιτέρως όταν το ερέθισμα είναι τόσο δυνατό όσο η γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί γύρω μας.
Γιατί όπως και να έχει όλοι έχουμε εκτεθεί στο γιορτινό περιβάλλον είτε περπατώντας στους φωτισμένους δρόμους, είτε ακούγοντας ατμοσφαιρικές μελωδίες, είτε γευόμενοι τις γιορτινές γεύσεις, είτε κάνοντας τις εορταστικές αγορές μας.
Και χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε ακολουθώντας το πνεύμα των γιορτών, αντιδρούμε με απίστευτη χαρά, αδιάφορα ή στενάχωρα αφού μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει την καθημερινότητα μας.
Όπως και αν νιώθουμε αυτές τις ημέρες, είναι ωφέλιμο να ενισχύσουμε θετικά την διάθεση ελαφρύνοντας το ουδέτερο ή δυσάρεστο συναίσθημα μας.
Ίσως να φαίνεται δύσκολο αλλά έχουμε την δύναμη να επιδράσουμε μέχρι ένα σημείο στην διάθεση μας. Γιατί έχει παρατηρηθεί ότι το δυσάρεστο συναίσθημα είναι συνέπεια του αρνητικού τρόπου σκέψης. Αν λοιπόν κάθε φορά που νιώθουμε δυσάρεστα, παρατηρήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και αξιολογήσουμε αυτές αντικειμενικά προσπαθώντας να εντοπίσουμε κάποια θετικά στοιχεία τότε θα νιώσουμε περισσότερο ευχάριστα.
Και όταν φθάσουμε σε αυτό το σημείο εξέλιξης, θα έχουμε την θέληση να ανταποκριθούμε στο γιορτινό κάλεσμα των ημερών. Θα είναι πιο εύκολο να στολίσουμε τον χώρο μας, να βρεθούμε με τους ανθρώπους που θέλουμε να δούμε, να κάνουμε έναν περίπατο στην εορταστική αγορά, να κανονίσουμε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, να ανταλλάξουμε δώρα, να μοιραστούμε στιγμές ευτυχίας, να «αντέξουμε» την γιορτινή ατμόσφαιρα.
Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε ταλαιπωρηθεί από ιδιαίτερες εμπειρίες αλλά, όσα έχουμε ζήσει αποτελούν το παρελθόν μας και είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτό δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Εμποδίζοντας πλέον στις δυσάρεστες αναμνήσεις να καθορίζουν την πορεία της ζωής μας, τολμούμε να αλλάξουμε την συνέχεια των γεγονότων. Και μονάχα αν αγκαλιάσουμε την ιστορία μας, θα προσφέρουμε νέα πνοή στο παρόν μας.
Ας αποτελέσουν οι γιορτές καλές αφορμές αλλαγής δίνοντας συμβολικό χαρακτήρα στην προσπάθεια μας, αφού τόσο τα Χριστούγεννα όσο και η Πρωτοχρονιά σηματοδοτούν πρακτικά και θεωρητικά την αρχή μιας νέας ζωής.

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: