"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

23.9.11

Θετική Διάθεση!

Αν και η γνωσιακή-συμπεριφορική θεωρία υποστηρίζει, ότι ο θετικός τρόπος σκέψης είναι ικανός να επηρεάσει την συναισθηματική έκφραση και να διαμορφώσει αναλόγως την συμπεριφορά μας ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η διαντίδραση που παρατηρείται στην αλληλεπίδραση της σκέψης, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς είναι δυνατό να ανακαθοριστεί όχι από την παρατήρηση της αυτόματης σκέψης αλλά, από την συνειδητοποίηση της συναισθηματικής μας απάντησης σε ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Ένα απλό παράδειγμα… Ενώ, για μια ακόμη ημέρα συνηθίζαμε να ακολουθούμε τις ενασχολήσεις του προγράμματος μας, ξαφνικά συμβαίνει ένα απρόσμενα εκπληκτικό γεγονός το οποίο είναι αρκετό να μας πλημμυρίσει με θετικά συναισθήματα τα οποία με την σειρά τους αποτελούν πολλές και καλές αφορμές για να αναδιαμορφώσουν την θεώρηση που είχαμε μέχρι εκείνο το σημείο για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζαμε.

Βέβαια, το αναφερθέν παράδειγμα δεν χαρακτηρίζει μονάχα τις θετικές εμπειρίες που βιώνουμε αλλά, συναντάτε επίσης στα αρνητικά γεγονότα τα οποία επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο τις συναισθηματικές αντιδράσεις καταλήγοντας σε στενάχωρες σκέψεις.

Επειδή όμως ως άνθρωποι είμαστε αισιόδοξοι, εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις θετικές καταστάσεις που απλόχερα συμβαίνουν στην ζωή μας ή ακόμα καλύτερα, στηριζόμενοι στις ικανότητες μας να προκαλέσουμε στο δρόμο μας ότι εμείς θεωρούμε ωφέλιμο για την εξέλιξη μας.

Γιατί σαφέστατα, μπορεί να μην βιώνουμε συχνά συγκλονιστικές εμπειρίες αλλά μέχρι ένα σημείο, μπορούμε να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση των πλέον ευχάριστων συνθηκών στην ζωή μας αρκεί να κινηθούμε συμπεριφορικά.

Άρα ακολουθώντας τους συμπεριφορικούς χειρισμούς, όπως καθορίζονται από την άποψη της θεωρίας, χρειάζεται να αναλάβουμε δράση κινούμενοι προς την επίτευξη εκείνων που πραγματικά θέλουμε, να αλλάξουμε ριζικά όσα μας δυσαρεστούν, να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητα μας με ευχάριστες στιγμές, να έρθουμε κοντά στους ανθρώπους που επιθυμούμε.

Με λίγα λόγια, να πάρουμε το τιμόνι της ζωής στα χέρια μας, ακολουθώντας την διαδρομή που διακαώς επιθυμούμε έχοντας συνοδοιπόρο την ελπίδα ότι τελικά θα καταλήξουμε στον σταθμό που πάντα ονειρευόμασταν.

Γιατί όπως και να το κάνουμε, η ζωή είναι το ανεπανάληπτο, δικό μας ταξίδι μέσα στο χρόνο!

Βασιλική Βενέτη

Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

«Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: