"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

30.6.14

"Η Εφαρμογή του Γνωσιακού-Συμπεριφορικού Μοντέλου Ψυχοθεραπείας στη Θεραπεία του Παρανοειδή Τύπου της Σχιζοφρένειας"

Βενέτη Βασιλική Γ. Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

Σκοπός. Η παρούσα έρευνα διεξήχθη για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του γνωσιακού-συμπεριφορικού μοντέλου ψυχοθεραπείας στην διαχείριση των συμπτωμάτων του παρανοειδή τύπου της σχιζοφρένειας.
 
Υλικό και Μέθοδος. Η ασθενής που δέχτηκε να συμμετέχει στην έρευνα νοσηλευόταν σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική. Η ερευνήτρια-θεραπεύτρια είχε 14 εβδομαδιαίες συνεδρίες κατά τις οποίες εφάρμοσε τις γνωσιακές-συμπεριφορικές τεχνικές του μοντέλου ψυχοθεραπείας για την διαχείριση των συμπτωμάτων της ασθενούς υπό την εποπτεία των θεραπευτών που εργάζονταν στην ψυχιατρική κλινική. Παράλληλα, η ασθενής λάμβανε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή στα πλαίσια της συνεργασίας που διατηρούσε με τον ψυχίατρο.
 
Αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, η αξιολόγηση της σφαιρικής εκτίμησης της λειτουργικότητας της ασθενούς επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση της έρευνας

Συμπέρασμα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή καθορισμένων τεχνικών και παρεμβάσεων του γνωσιακού-συμπεριφορικού μοντέλου ψυχοθεραπείας συμβάλλει θετικά στην διαχείριση των συμπτωμάτων του παρανοειδή τύπου της σχιζοφρένειας.
  

17.6.14

ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα: Ανακοίνωση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης για το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015

Το ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα ανακοινώνει τα Εκπαιδευτικά Προγραμμάτα που προσφέρει στην Επιστημονική Κοινότητα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015. Αναλυτικά, οι Επιμορφωτικές Δραστηριότητες του Διεπιστημονικού Δικτύου Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας® έχουν ως εξής: 


Πρόγραμμα Κατάρτισης στις Εφαρμογές της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. ΈΝΑΡΞΗ: Σάββατο 11  Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα Εξοικείωσης στις Βασικές Αρχές της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. ΈΝΑΡΞΗ: Οκτώβριος 2014

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Θεραπεία των Διαταραχών της Προσωπικότητας. ΈΝΑΡΞΗ: Σάββατο 15  Νοεμβρίου 2014

Διαδικτυακό Πρόγραμμα Κατάρτισης στην Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία των Καταθλιπτικών Διαταραχών. ΈΝΑΡΞΗ: καθ' όλη την διάρκεια του έτους

Διαδικτυακό Πρόγραμμα Κατάρτισης στην Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία των Αγχωδών Διαταραχών. ΈΝΑΡΞΗ: καθ' όλη την διάρκεια του έτους

Πρόγραμμα Κλινικής Εποπτείας Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Κατεύθυνσης. ΈΝΑΡΞΗ: καθ' όλη την διάρκεια του έτους

Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα Εκπαίδευσης θα βρείτε στις αντίστοιχες ενότητες. Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει, επικοινωνείτε με την Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA καλώντας στo +30.210.6993276, Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 12:00 μέχρι τις 20:00.
 

4.6.14

Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της συστηματικής απευαισθητοποίησης και της διεκδικητικής εκπαίδευσης στην εξέλιξη της συμβουλευτικής διαδικασίας


Βενέτη Βασιλική Γ. Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας®, Ελλάδα

Σκοπός της Έρευνας: Η αποτελεσματική εφαρμογή της συστηματικής απευαισθητοποίησης και της διεκδικητικής εκπαίδευσης στην διαδικασία της συμβουλευτικής υποστήριξης ατόμων που υποφέρουν από ειδικές φοβίες, αγχώδεις διαταραχές, καταθλιπτικές διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Υλικό: Έλαβαν μέρος 50 συμβουλευόμενοι, άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22 ως 54 ετών. Οι συμβουλευόμενοι υπέφεραν από ειδικές φοβίες, αγχώδεις διαταραχές, καταθλιπτικές διαταραχές και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Δέχτηκαν να προχωρήσουν σε συμβουλευτική υποστήριξη και να συμμετάσχουν στην έρευνα. Ερευνήθηκε το είδος της ψυχικής διαταραχής, η ένταση των συμπτωμάτων και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της συστηματικής απευαισθητοποίησης ή/και της διεκδικητικής εκπαίδευσης στην διαχείριση των συμπτωμάτων των αναφερθέντων ψυχικών διαταραχών. 

Αποτελέσματα: Παρατηρήσαμε ότι οι συμβουλευόμενοι που υπέφεραν από ειδικές φοβίες, αγχώδεις διαταραχές και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κατάφεραν να διαχειριστούν τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών με την επιτυχημένη εφαρμογή της συστηματικής απευαισθητοποίησης. Ενώ, οι συμβουλευόμενοι που υπέφεραν από καταθλιπτικές διαταραχές μείωσαν την ένταση των συμπτωμάτων των διαταραχών μετά την εφαρμογή της διεκδικητικής εκπαίδευσης. 

Πορίσματα: Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η εφαρμογή της συστηματικής απευαισθητοποίησης εφαρμόζεται επιτυχημένα στις περιπτώσεις ατόμων που υποφέρουν από ειδικές φοβίες, αγχώδεις διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και, η διεκδικητική εκπαίδευση φέρει καλά αποτελέσματα στην βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των συμβουλευόμενων που υποφέρουν από καταθλιπτικές διαταραχές.

Η κατάλληλη εφαρμογή της συστηματικής απευαισθητοποίησης στις ειδικές φοβίες, στις αγχώδεις διαταραχές, στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η εφαρμογή της διεκδικητικής εκπαίδευσης στις καταθλιπτικές διαταραχές συμβάλλουν θετικά στην διαχείριση των συμπτωμάτων των συμβουλευόμενων.
 
 
Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA
Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα
Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd