"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

30.6.14

"Η Εφαρμογή του Γνωσιακού-Συμπεριφορικού Μοντέλου Ψυχοθεραπείας στη Θεραπεία του Παρανοειδή Τύπου της Σχιζοφρένειας"

Βενέτη Βασιλική Γ. Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

Σκοπός. Η παρούσα έρευνα διεξήχθη για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του γνωσιακού-συμπεριφορικού μοντέλου ψυχοθεραπείας στην διαχείριση των συμπτωμάτων του παρανοειδή τύπου της σχιζοφρένειας.
 
Υλικό και Μέθοδος. Η ασθενής που δέχτηκε να συμμετέχει στην έρευνα νοσηλευόταν σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική. Η ερευνήτρια-θεραπεύτρια είχε 14 εβδομαδιαίες συνεδρίες κατά τις οποίες εφάρμοσε τις γνωσιακές-συμπεριφορικές τεχνικές του μοντέλου ψυχοθεραπείας για την διαχείριση των συμπτωμάτων της ασθενούς υπό την εποπτεία των θεραπευτών που εργάζονταν στην ψυχιατρική κλινική. Παράλληλα, η ασθενής λάμβανε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή στα πλαίσια της συνεργασίας που διατηρούσε με τον ψυχίατρο.
 
Αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, η αξιολόγηση της σφαιρικής εκτίμησης της λειτουργικότητας της ασθενούς επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση της έρευνας

Συμπέρασμα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή καθορισμένων τεχνικών και παρεμβάσεων του γνωσιακού-συμπεριφορικού μοντέλου ψυχοθεραπείας συμβάλλει θετικά στην διαχείριση των συμπτωμάτων του παρανοειδή τύπου της σχιζοφρένειας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: