Βασιλική Γ. Βενέτη, Post M.A./ Vasiliki G. Venetis, Post M.A. Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd, Κύπρου, Επικεφαλής του Διεθνούς Φορέα VENETI FOR COGNITIVE-BEHAVIORAL THERAPY
Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA
27.5.11
Veneti V.. (2011). "Depression Disorder: The Cognitive-Behavioral Therapy". Copyright: LAP Lambert Academic Publishing AG & Co
This book provides a comprehensive overview of depression disorder. It addresses information on the several types, the symptoms, and the causes of depression.
At the second part of the book, the author discusses the nature of the cognitive-behavioral therapy and its effective process on the treatment of depression disorder.
23.5.11
Η Νόσος Alzheimer
Τα Στάδια Εξέλιξης της Νόσου
Στο πρώιμο στάδιο, ο άνθρωπος εμφανίζει αυξανόμενη σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού, έλλειψη πρωτοβουλίας, αποφυγή νέων δραστηριοτήτων, μειωμένη απάντηση στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, αδυναμία εκμάθησης νέων πληροφοριών, ελάττωση της έντασης της φωνής ενώ, λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις και δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα οικονομικά του. Σημαντικές επίσης διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στην συναισθηματική έκφραση του ανθρώπου ο οποίος τείνει να εμφανίζει κυκλοθυμική διάθεση, νευρικότητα καθώς και συμπτώματα κατάθλιψης.
Στο μεσαίο στάδιο, ο άνθρωπος δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ακόμα και τα οικεία πρόσωπα, αδυνατεί να διαβάσει, να γράψει, και να υπολογίσει αριθμητικές πράξεις, δεν μπορεί να σκεφθεί με λογική σειρά, εκφράζει παράλογες πεποιθήσεις, νευριάζει εύκολα, συμπεριφέρεται επιθετικά, είναι συνεχώς ανήσυχος και επιθυμεί να περιπλανιέται. Στη διάρκεια αυτού του σταδίου αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες αλλαγές στην λειτουργικότητα του ανθρώπου αφού χρειάζεται βοήθεια για να ντυθεί και συνεχής επίβλεψη ώστε να μην χαθεί.
Στο τελικό στάδιο, ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής, είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ή κρεβάτι ενώ αν περπατά χάνει την ισορροπία πολύ εύκολα. Δεν μπορεί να μασήσει την τροφή του και δεν επικοινωνεί λεκτικά με το περιβάλλον. Υπάρχει έντονη σύγχυση κατά τις βραδινές ώρες με σοβαρές επιπτώσεις στην διαδικασία επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου.
Οι Αιτίες της Γεροντικής Άνοιας
Έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος εκδηλώνεται εξαιτίας της συσσώρευσης πρωτεϊνών στον εγκέφαλο η οποία γίνεται με δύο τρόπους, με τις καταθέσεις των πρωτεϊνών στα διαστήματα μεταξύ αλλά και, στο εσωτερικό των νευρικών κυττάρων, γεγονός που εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ αυτών και καθιστά δύσκολη την επιβίωση τους.
Βέβαια, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, ο τραυματισμός του κεφαλιού σε συγκεκριμένο σημείο, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το κάπνισμα, η χρήση τοξικών ουσιών, οι καρδιοπάθειες και οι άλλες μορφές άνοιας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ενισχύουν την εκδήλωση της νόσου.
Η Θεραπεία της Νόσου
Η θεραπεία της ασθένειας στηρίζεται κυρίως στην χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Όμως, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε στην πραγματικότητα τα φάρμακα δεν βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Γι αυτό, στη νόσο Alzheimer, η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η τακτική σωματική αλλά και πνευματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η ψυχική διέγερση, ο ποιοτικός ύπνος, η διαχείριση του άγχους, η κοινωνική ζωή, η διαφραγματική αναπνοή, οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ορισμένες τακτικές που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση της ασθένειας και να οδηγήσουν σε μια ποιοτικότερη ζωή στην διάρκεια της Τρίτης Ηλικίας.
Βασιλική Βενέτη
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
12.5.11
Μιμητισμός
Αν και ο μιμητισμός συμβαίνει κατά την διάρκεια των εφηβικών μας χρόνων, ωστόσο, αρκετά συχνά παρατηρούμε ενήλικες που επιλέγουν την μίμηση συμπεριφορών, και όχι μόνο, ως μέσο έκφρασης της ατομικότητας τους. Έτσι συναντούμε εκείνους που προβάλουν την προσπάθεια τους στοχεύοντας αποκλειστικά στην διάκριση τους μιμούμενοι τις απόψεις άλλων ανθρώπων. Υπό αυτές τις συνθήκες, συμβαίνει να αφιερώνουν αρκετό χρόνο ώστε να αναζητήσουν και κατά συνέπεια να αναπαράγουν όσα βλέπουν να διαφέρουν και ίσως να τυγχάνουν θαυμασμού χωρίς όμως να φιλτράρουν τις πεποιθήσεις επιλέγοντας αυτές που εκφράζουν την δική τους προσωπικότητα. Φαινομενικά, η διαδικασία του μιμητισμού μπορεί να ικανοποιεί εκείνους που την επιλέγουν αλλά πρακτικά αποδεικνύεται καταστροφική διότι όχι μόνο εξελίσσει την προσωπικότητα αλλά, καταλήγει με σαφήνεια στην διατάραξη της ψυχικής ισορροπίας και στην γελοιοποίηση της ταυτότητας αυτών αφού, η προσπάθεια τους να μιμηθούν άλλα πρόσωπα δεν είναι επιτυχημένη.
Κάποιες από τις πιθανές αιτίες που γεννούν την ανάγκη του μιμητισμού αφορούν τις βαθύτερες πεποιθήσεις του ατόμου. Έχει παρατηρηθεί ότι η αρνητική εικόνα που έχει ένας άνθρωπος για τον εαυτό του μπορεί να ενισχύσει αισθήματα μειονεξίας τα οποία ευκόλως θα οδηγήσουν σε μιμητικές συμπεριφορές. Η αδυναμία διαχείρισης των αρνητικών προθέσεων όπως η κακοβουλία και ο ανταγωνισμός και των αρνητικών συναισθημάτων όπως η ζήλεια και ο φθόνος καθώς και η ανωριμότητα, η ανασφάλεια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η επιθυμία για άμεση διάκριση, η άγνοια του αντικειμένου, η επίδειξη, η διαφήμιση είναι παράγοντες που ενισχύουν την υιοθέτηση αξιοπρόσεχτων συμπεριφορών.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την απώλεια των ατομικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της δυνατότητας έκφρασης των προσωπικών απόψεων του ανθρώπου.
Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για την αποτελεσματική χρήση του μιμητισμού είναι η ενίσχυση κάθε ανθρώπου από το οικογενειακό περιβάλλον ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής του ώστε να υποστηρίζει σταθερά τις απόψεις διαμορφώνοντας ταυτόχρονα το δικό του στυλ. Αλλά πάνω από όλα, η πίστη στον εαυτό είναι εκείνη που θα μας βοηθήσει να λάμψουμε ως προσωπικότητες σχηματίζοντας την δική μας μοναδική πορεία μέσα στον χρόνο.
Βασιλική Βενέτη