"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

23.5.11

Η Νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer ή γεροντική άνοια είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα επιφέροντας σταδιακή μείωση τόσο της μνήμης όσο και των άλλων νοητικών λειτουργιών του εγκέφαλου. Η νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως μετά τα 65 χρόνια της ζωής του άνθρωπου, εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα απώλειας μνήμης τα οποία θα οδηγήσουν σε άλλες νοητικές δυσλειτουργίες καταλήγοντας σε σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του ανθρώπου. Η εξέλιξη της ασθένειας συμβαίνει σε τρία στάδια.


Τα Στάδια Εξέλιξης της Νόσου


Στο πρώιμο στάδιο, ο άνθρωπος εμφανίζει αυξανόμενη σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού, έλλειψη πρωτοβουλίας, αποφυγή νέων δραστηριοτήτων, μειωμένη απάντηση στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, αδυναμία εκμάθησης νέων πληροφοριών, ελάττωση της έντασης της φωνής ενώ, λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις και δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα οικονομικά του. Σημαντικές επίσης διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στην συναισθηματική έκφραση του ανθρώπου ο οποίος τείνει να εμφανίζει κυκλοθυμική διάθεση, νευρικότητα καθώς και συμπτώματα κατάθλιψης.


Στο μεσαίο στάδιο, ο άνθρωπος δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ακόμα και τα οικεία πρόσωπα, αδυνατεί να διαβάσει, να γράψει, και να υπολογίσει αριθμητικές πράξεις, δεν μπορεί να σκεφθεί με λογική σειρά, εκφράζει παράλογες πεποιθήσεις, νευριάζει εύκολα, συμπεριφέρεται επιθετικά, είναι συνεχώς ανήσυχος και επιθυμεί να περιπλανιέται. Στη διάρκεια αυτού του σταδίου αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες αλλαγές στην λειτουργικότητα του ανθρώπου αφού χρειάζεται βοήθεια για να ντυθεί και συνεχής επίβλεψη ώστε να μην χαθεί.


Στο τελικό στάδιο, ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής, είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ή κρεβάτι ενώ αν περπατά χάνει την ισορροπία πολύ εύκολα. Δεν μπορεί να μασήσει την τροφή του και δεν επικοινωνεί λεκτικά με το περιβάλλον. Υπάρχει έντονη σύγχυση κατά τις βραδινές ώρες με σοβαρές επιπτώσεις στην διαδικασία επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου.


Οι Αιτίες της Γεροντικής Άνοιας


Έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος εκδηλώνεται εξαιτίας της συσσώρευσης πρωτεϊνών στον εγκέφαλο η οποία γίνεται με δύο τρόπους, με τις καταθέσεις των πρωτεϊνών στα διαστήματα μεταξύ αλλά και, στο εσωτερικό των νευρικών κυττάρων, γεγονός που εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ αυτών και καθιστά δύσκολη την επιβίωση τους.


Βέβαια, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, ο τραυματισμός του κεφαλιού σε συγκεκριμένο σημείο, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το κάπνισμα, η χρήση τοξικών ουσιών, οι καρδιοπάθειες και οι άλλες μορφές άνοιας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ενισχύουν την εκδήλωση της νόσου.


Η Θεραπεία της Νόσου


Η θεραπεία της ασθένειας στηρίζεται κυρίως στην χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Όμως, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε στην πραγματικότητα τα φάρμακα δεν βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Γι αυτό, στη νόσο Alzheimer, η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η τακτική σωματική αλλά και πνευματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η ψυχική διέγερση, ο ποιοτικός ύπνος, η διαχείριση του άγχους, η κοινωνική ζωή, η διαφραγματική αναπνοή, οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ορισμένες τακτικές που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση της ασθένειας και να οδηγήσουν σε μια ποιοτικότερη ζωή στην διάρκεια της Τρίτης Ηλικίας.



Βασιλική Βενέτη


Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: