"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

4.7.11

Καλοκαιρινές Διακοπές!

Χωρίς αμφιβολία, το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ως η ομορφότερη εποχή του χρόνου αφού με κάθε τρόπο έχουμε την δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε την ρουτίνα μας είτε χαλαρώνοντας από την ένταση της καθημερινότητας είτε ξοδεύοντας τις στιγμές μας σε ευχάριστες δραστηριότητες.


Ας μην γελιόμαστε, σχεδόν όλοι περιμέναμε εναγωνίως να φτάσει επιτέλους η στιγμή που θα ανοίξουμε τον χάρτη για να καταλήξουμε στον καλοκαιρινό προορισμό που θα δώσει άλλες διαστάσεις στα όνειρα που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες.


Έχουμε λοιπόν καταλήξει στον τόπο που θα περάσουμε τις ημέρες των διακοπών, έχουμε επιλέξει τους ανθρώπους που θα συντροφεύσουν όσα θα ζήσουμε εκεί , έχουμε οργανώσει όλες τις λεπτομέρειες για να περάσουμε αξέχαστα και μετρώντας αντίστροφα αναμένουμε την πολυπόθητη ημέρα της αναχώρησης.


Πόσο καιρό φανταζόμασταν αυτή την στιγμή, να ήμαστε σε τόπους εξωτικούς όπου όλα θα φαίνονταν διαφορετικά και ασήμαντα, εικόνα η οποία πέρασε από το μυαλό μας ίσως πολύ περισσότερο σε κάθε δυσκολία που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τους προηγούμενους μήνες.


Μπορεί ακόμη να κυριαρχεί αυτή η πεποίθηση, η άποψη δηλαδή ότι φεύγοντας από το σημείο της καταστροφής, θα ξεπεράσουμε πολύ εύκολα όσα μας προβληματίζουν.


Είναι αλήθεια ότι θα ήταν λυτρωτικό αν τελικά συνέβαινε. Μην ξεχνάμε όμως ότι όπου και αν βρεθούμε, ζούμε στην δική μας μικρή ή μεγάλη πραγματικότητα την οποία φέρουμε πάντα μέσα μας ακόμα και αν οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες για εμάς.


Αλλά, πραγματικά πρόκειται να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε νέους τόπους και, αν τελικά καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το ταξίδι ως αφορμή προσωπικής ανάπτυξης ίσως να δώσουμε έννοια σε όσα πιστεύαμε περί διαφυγής. Όχι γιατί καταφέραμε να ξεφύγουμε από όσα μας μαυρίζουν την ψυχή αλλά επειδή κατόπιν εσωτερικής διερεύνησης φθάσαμε στο σημείο να ανακαλύψουμε τις ικανότητες που διαθέτουμε ως ανθρώπινα όντα. Αυτά τα μικρά μυστικά που μας κάνουν πιο δυνατούς στα εμπόδια που ξεπηδούν στην ζωή μας και που φαντάζουν απροσπέλαστα. Μυστικά που μπορούμε να ακολουθήσουμε στις επόμενες δυσκολίες που θα χτυπήσουν την πόρτα μας. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα γίνει, είναι στην μαγεία της ζωής. Άλλωστε πως θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τις καλές στιγμές αν δεν υπήρχαν εκείνες που ταράζουν την ηρεμία μας.


Ας αναχωρήσουμε λοιπόν με τις καλύτερες ελπίδες ότι αυτό το ταξίδι θα είναι το καλύτερο της ζωής μας γεμάτο από μοναδικές εμπειρίες, και σπουδαίες ανακαλύψεις έχοντας καλά στο μυαλό μας ότι λίγο αργότερα θα επιστρέψουμε εδώ, στο σημείο αναφοράς μας, για να συνεχίσουμε όσα τόσο όμορφα φαίνεται να μας ταλαιπωρούν.



Βασιλική Βενέτη


Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: