"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

19.12.11

Το Αισιόδοξο Μήνυμα των Χριστουγέννων!

Μετρούμε αντίστροφα τις ημέρες για τη γιορτή των Χριστουγέννων, την πιο ατμοσφαιρική και ίσως συναισθηματική γιορτή του έτους αφού το λαμπερό περιβάλλον δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από την μονοτονία της καθημερινότητας και να αισθανθούμε διαφορετικά, τουλάχιστον πιο γιορτινά.

Αν παρατηρήσουμε ετυμολογικά την λέξη Χριστούγεννα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι σαφώς αναφέρετε στην γέννηση του Θεανθρώπου αλλά ταυτόχρονα συμβολίζει την αρχή οτιδήποτε νέου.

Πιθανόν η παραπάνω τοποθέτηση να ενισχύει το θετικό μήνυμα που προσπαθεί να εδραιωθεί μέσω της γιορτινής ατμόσφαιρας. Η αφετηρία όσων επιθυμούμε να έχουμε στην ζωή μας. Συνθήκες που θέλουμε να δούμε να συμβαίνουν, τις οποίες έχουμε επιδιώξει αφού μέχρι ένα σημείο μπορούμε να προκαλέσουμε όσα επιδιώκουμε για την εξέλιξη μας.

Από την άλλη πλευρά, τα Χριστούγεννα ενοχοποιούνται αρκετά για την αρνητική χροιά που μπορούν να επιφέρουν στην ψυχολογία μας. Και δεν είναι τυχαίο το πόρισμα αρκετών ερευνών το οποίο έχει να μας δώσει υψηλά ποσοστά αυτοκτονικότητας το διάστημα των Χριστουγέννων.

Γιατί μπορεί όλα γύρω μας να είναι γιορτινά και να δείχνουν τον δρόμο της ευτυχίας αλλά αν εμείς αδυνατούμε να ακολουθήσουμε όσα «απαιτούνται» είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε στενάχωρη διάθεση. Και αν ως προσωπικότητες, διαθέτουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που ενισχύουν αυτοκτονικές συμπεριφορές, τότε είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε απονενοημένες πράξεις ιδιαίτερα μετά το τέλος των γιορτών.

Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να τονιστεί ότι τα Χριστούγεννα δεν συνδέονται με τις πράξεις αυτοκτονίας αλλά, η δομή της προσωπικότητας του ανθρώπου και ο τρόπος ερμηνείας των καταστάσεων σύμφωνα με τις εμπειρίες που έχει ζήσει είναι τα στοιχεία που πυροδοτούν τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές συγκεκριμένων ψυχικών διαταραχών. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση παρέμβαση ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

Επειδή όμως κατά βάση, τα Χριστούγεννα είναι γιορτή ελπίδας και αγάπης, χρειάζεται να συμβάλλουμε δημιουργικά ώστε να διαλαλήσουμε με ενθουσιασμό την αισιοδοξία που αποπνέουν.

Είναι λοιπόν ωφέλιμο να μην ζητούμε πολλά τόσο από εμάς όσο και από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε στην πραγματικότητα μας, η οποία διαμορφώνεται από τις καταστάσεις και τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να συντροφεύουν την πορεία μας.

Παράλληλα, καλό είναι να αναγνωρίζουμε ότι αρκετά συχνά οι εξελίξεις καθορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να αποκλίνουμε σημαντικά από όσα είχαμε ορίσει. 
Αυτές τις στιγμές χρειάζεται να διατηρήσουμε την αντικειμενική θεώρηση των καταστάσεων για να αποδεχτούμε τα γεγονότα χωρίς να εγκαταλείπουμε τις ελπίδες αλλά και τις προσπάθειες μας για ένα καλύτερο μέλλον. Υπό αυτήν την σκοπιά, είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουμε όσα συμβαίνουν, όχι υποτακτικά αλλά ενεργητικά, σαν να χορεύουμε με τις δυσκολίες της ζωή!

Γιατί συνήθως όταν δεν αντιστεκόμαστε σε όσα συμβαίνουν, ακολουθούμε την φυσική ροή των γεγονότων και ζώντας εκείνα που προκύπτουν γινόμαστε πιο πλούσιοι αποκτώντας νέες εμπειρίες αφού, ακόμα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις γεννούν κάτι όμορφο το οποίο μπορεί να μην οδηγεί εκεί που θα θέλαμε αλλά, προσφέρει προοπτικές για αισιόδοξες αλλαγές σαν την αίσθηση που αφήνει το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Μακάρι το λαμπερό αστέρι των γιορτών να ζεσταίνει τις ψυχές όλων και, να φωτίσει ξεχωριστά το μονοπάτι κάθε ανθρώπου που διαγράφει την δική του πορεία μέσα στον χρόνο.

Βασιλική Βενέτη
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, «Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: