"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

19.1.12

Οι Αλλαγές στην Ζωή μας!

Η άποψη «Η ζωή πονάει…, ο θάνατος δεν πονάει!»… μπορεί να γεννά πολλούς προβληματισμούς. Αφ ενός γιατί περιέχει την λέξη «θάνατος», στο άκουσμα της οποίας, κάθε άνθρωπος όσο εξοικειωμένος και αν είναι, νιώθει δυσάρεστα στην ιδέα ότι κάποια στιγμή θα πάψει να ζει, αφ ετέρου γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να βιώνουμε καθημερινά δυσάρεστες καταστάσεις αφού, όλοι επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε για την διατήρηση του καλύτερου δυνατού στην ζωή μας.

Όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή δεν φέρνει μόνο ότι θέλουμε στον δρόμο μας αλλά και πολλά ακόμα τα οποία θα ευχόμασταν να μην τα είχαμε δει να συμβαίνουν. Επιτυχίες, όμορφες στιγμές, ανατροπές, δύσκολες καταστάσεις, τραυματικές εμπειρίες, καθώς και οτιδήποτε άλλο προκαλεί αναταραχή στην προσωπική και ψυχική μας ηρεμία.

Αν και κάθε άνθρωπος θα απαντήσει με τον δικό του τρόπο στις αλλαγές που προκύπτουν στο βάδισμα του, όταν βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αρνητική ή θετική, συνήθως η πρώτη μας αντίδραση σε αυτή θα εκφραστεί με έντονες σωματικές αλλά και ψυχικές εκδηλώσεις ανησυχίας.

Απολύτως ανθρώπινο θα αναλογιστούμε αφού, στην κυριολεξία οτιδήποτε νέο εξελίσσεται, ταράζει τα ασφαλή στεγανά που έχουμε μέχρι εκείνη την στιγμή αυξάνοντας σημαντικά τα αισθήματα ανασφάλειας τα οποία με την σειρά τους θα ενισχύσουν τα επίπεδα άγχους για να καταλήξουν σε αρνητικές και πολλές φορές παράλογες σκέψεις.

Επειδή όμως οι αλλαγές είναι απαραίτητες και θέλουμε να υπάρχουν στην συνέχεια μας, χρειάζεται να κινηθούμε προς εκείνη την κατεύθυνση ώστε να προσαρμοστούμε στην νέα τάξη πραγμάτων.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία της προσαρμογής διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, κάπου στη μέση υπάρχει μια κοινή παρατήρηση η οποία οδηγεί σε όμοιες συμπεριφορές.

Το αίσθημα της εμπιστοσύνης είναι το βασικό συστατικό της επιτυχημένης προσπάθειας. Αρχικά, έχουμε ανάγκη να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και στην συνέχεια την κατάσταση που βιώνουμε.

Όταν προσπαθούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, περνούμε από αρκετά εναλλασσόμενα στάδια. Οπότε είναι φυσικό να προβληματιστούμε, να αναπτύξουμε υποθέσεις, να απελπιστούμε, να νιώσουμε αισιόδοξοι, να αισθανθούμε αδύναμοι, να μετρήσουμε τα όρια μας, να κλονίσουμε τις αντοχές, να καταλήξουμε σε ερμηνείες και, να αποκτήσουμε ισορροπία αναγνωρίζοντας ότι πια είμαστε σε θέση να δοκιμαστούμε σε ότι νέο έρχεται. Και τότε έχοντας πίστη στις δυνάμεις μας, κινούμαστε προς την εμπειρία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Βέβαια, ότι νιώθουμε ασφαλείς δεν συνεπάγεται πως αποδεχόμαστε πλήρως ότι εξελίσσεται στον δρόμο μας. Όπως αναφέρθηκε, έχουμε ανάγκη να εμπιστευτούμε τόσο εμάς όσο και την εμπειρία που συμβαίνει.

Έτσι αποκωδικοποιώντας την αλλαγή, θα περάσουμε από ανάλογα στάδια με την μόνη διαφορά ότι σε αυτή την προσπάθεια θα εστιάσουμε την διερεύνηση όχι τόσο σε εμάς αλλά κυρίως στο αν η εμπειρία που μας κλείνει δελεαστικά το μάτι παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να αισθανθούμε ασφαλείς για να την απολαύσουμε.

Και η ιστορία θα μας πει ότι, αφού στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας, μπορούμε πλέον να ερμηνεύσουμε αντικειμενικά οτιδήποτε διαδραματίζεται και νιώθοντας σίγουροι να αποδεχτούμε ότι απλόχερα και όχι τυχαία συμβαίνει στην ζωή μας.

Ίσως να φαίνεται δυσλειτουργικό, ίσως να φαίνεται ανώριμο, ίσως να φαίνεται ψυχοφθόρο, χρειάζεται όμως να δοκιμαστούμε αρχικά με τον εαυτό μας και στην συνέχεια, με ότι λαμβάνει χώρα γύρω μας γιατί μονάχα μέσω αυτής της διαδικασίας θα καλωσορίσουμε την αλλαγή που χτυπά την πόρτα της ζωής μας.

Γιατί μπορεί η ζωή να διαθέτει δυσκολίες και προβληματισμούς ή αρνητικές καταστάσεις που σαφώς μας εξαντλούν αλλά, αν τολμήσουμε να εκτιμήσουμε την θετική πλευρά της σημαντικότητας αυτών τότε, θα «πλουτίσουμε» ως άνθρωποι γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας και αποκτώντας περισσότερες εμπειρίες θα αναδιαμορφώσουμε ποιοτικά τα επίπεδα της καθημερινότητας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που εμείς θεωρούμε ιδανικές ώστε να ρουφήξουμε με ζωντάνια κάθε ανεπανάληπτη στιγμή του μοναδικού περάσματος μας στον χρόνο!

Βασιλική Βενέτη
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, «Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: