Οι ξέγνοιαστες καλοκαιρινές ημέρες αποτελούν πλέον παρελθόν αφού, η πόλη έχει επιστρέψει στους γνώριμους ρυθμούς της, ενώ οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες αν και οικείες καταστάσεις. Εργασία, υποχρεώσεις, προγραμματισμός είναι λίγες από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τη καθημερινότητα μας.
Ο Σεπτέμβρης φαντάζει ως ο μήνας της ανανέωσης και της ιεράρχησης στόχων αφού η διάθεση μας είναι θετική ύστερα από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ήρθε ο καιρός να θέσουμε τα σχέδια για τους επόμενους μήνες, να αναλογιστούμε όσα επιτύχαμε μέχρι τώρα και να αναθεωρήσουμε τις επιλογές που ίσως παρεμπόδισαν την εξέλιξη μας. Με λίγα λόγια, να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο!
Εκτός λοιπόν από τον μήνα της «αναγέννησης», ο Σεπτέμβριος έχει συνδεθεί απόλυτα με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Μετά από την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, οι πρωτοετείς φοιτητές προετοιμάζονται για την φοιτητική ζωή ενώ οι ήδη συμμετέχοντες στην εκπαίδευση καθορίζουν το πρόγραμμα τους. Αγωνία, ανησυχία, ανυπομονησία είναι ορισμένα από τα κοινά συναισθήματα των φοιτητών. Ανθρώπινές αντιδράσεις θα σκεφτούμε, αφού συμβαίνει συχνά, ότι νέο προκύπτει στη ζωή μας να επιφέρει την «απαιτούμενη» σύγχυση η οποία εκφράζεται μέσα από βασικούς προβληματισμούς για το τι θα συναντήσουμε στο πανεπιστήμιο και πως θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού πλαισίου.
Αν λάβουμε υπόψη το ρητό «κάθε αρχή και δύσκολη» θα συμφωνήσουμε ότι δεν χωρά αμφιβολία πως η ένταξη στο πανεπιστήμιο αποτελεί μια από τις περισσότερο στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής μας αφού, στη πραγματικότητα εγκαταλείπουμε την «ανέμελη» παιδική ζωή και προχωρούμε στην «υπεύθυνη» ενήλικη. Πώς λοιπόν μπορούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα;
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είμαστε οι μόνοι που νιώθουμε αγωνία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ίδιο αισθάνονται και οι συμφοιτητές μας ενώ, οι καθηγητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ψυχολογία των φοιτητών επηρεάζεται σημαντικά από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς κάνοντας ότι μπορούν ώστε να μας βοηθήσουν να νιώσουμε άνετα.
Ίσως βοηθήσει αν εστιάσουμε στις θετικές πτυχές της κατάστασης που βιώνουμε. Το πανεπιστήμιο αποτελεί το πλέον κατάλληλο χώρο για να διευρύνουμε τις διαπροσωπικές σχέσεις και να εντάξουμε νέα άτομα στο κύκλο μας.
Πρόσθετα, έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων, αφιερώνουμε πολύ χρόνο στον εαυτό μας γνωρίζοντας άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και κατανοώντας τα προσωπικά μας όρια. Μα πάνω από όλα, μέσα από την εμπειρία του πανεπιστημίου, εμπλουτίζουμε τις γνώσεις και εξελισσόμαστε σταδιακά σε ειδικούς στον τομέα που έχουμε επιλέξει.
Γιατί μπορεί αλήθεια η φοιτητική ζωή να φαίνεται δύσκολη στα μάτια των πρωτοετών φοιτητών ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων μεταμορφώνεται σε μια μοναδική εμπειρία ζωής που κάθε άνθρωπος αναμφισβήτητα θα ήθελε να ζήσει ξανά με κάθε λεπτομέρεια.
Καλή και αποδοτική ακαδημαϊκή χρονιά!
Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ®-Ελλάδα
Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti Counseling, Psychotherapeutic and Training Services Ltd-Κύπρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου