"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

23.12.09

Αποχαιρετώντας το 2009!


Το 2009 μετράει τις τελευταίες στιγμές του καθώς η νέα χρονιά αναμένει καρτερικά την φαντασμαγορική εμφάνιση της στην ζωή μας. Κοιτώντας πίσω στους μήνες της χρονιάς που τελειώνει επίσημα σε λίγες ώρες, έχουμε να θυμηθούμε πολλά γεγονότα που σημάδεψαν την καθημερινότητα μας ευχάριστα, δυσάρεστα ή ουδέτερα. Χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, ενδιαφέρουσες ή αδιάφορες καταστάσεις ίσως είναι οι πλέον κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουμε όλα όσα βιώσαμε στους 12 μήνες του 2009.

Θέσαμε στόχους τους οποίους καταφέραμε να επιτύχουμε, νιώσαμε ικανοποίηση παρατηρώντας την επιτυχία μας, κουραστήκαμε προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τι πραγματικά αποτελεί την ιδανική λύση για όσα μας απασχόλησαν, απογοητευθήκαμε αντιλαμβανόμενοι ότι οι καταστάσεις αδυνατούσαν να εξελιχθούν.

Γνωρίσαμε ανθρώπους που μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή, άλλους που μας εξέπληξαν με την προσωπικότητα τους και εκείνους που μας ταλαιπώρησαν ψυχικά και σωματικά.

Ζήσαμε έντονες καταστάσεις, δυσκολίες και ευχάριστες στιγμές. Πολλές φορές νιώσαμε αδύναμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των περιστάσεων και άλλοτε αρκετά δυνατοί ώστε να φθάσουμε την προσπάθεια μας μέχρι το τέλος. Εξελιχθήκαμε ως άνθρωποι νιώθοντας συναισθήματα ανάμικτα τα οποία ήταν όλα αποτελέσματα εμπειριών. Εμπειριών ξεχωριστών και απαραίτητων ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στη νέα χρονιά που ανυπομονεί να βρεθεί στο δρόμο μας, παραμερίζοντας εκείνη που κλείνει και δίνοντας της τον "ψυχικό χώρο" που της αρμόζει γιατί αναμφισβήτητα καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος στη ζωή μας.

Πόσο ικανό και πολλά υποσχόμενο φαντάζει στα ματιά και στη ψυχή μας το νέο έτος. Πιθανόν ήδη να ορίσαμε τους νέους στόχους μας, ίσως σχεδιάσαμε τις επόμενες κινήσεις ελπίζοντας σε νέες και θετικές εξελίξεις. Ανθρώπινο θα σκεφτούμε αφού η έλευση του νέου χρόνου αποτελεί την πλέον σίγουρη αλλαγή στη ζωή μας. Και είναι φυσικό όπως καθετί που ξεκινά στη ζωή μας να χαρακτηρίζεται από πνεύμα αισιοδοξίας και ευχάριστης διάθεσης. Ας γιορτάσουμε λοιπόν τον ερχομό του όπως μας αρέσει, κρατώντας τις γλυκιές αναμνήσεις του 2009 και έχοντας την πίστη ότι κάτι όμορφο ξεκινά γιατί ίσως τελικά αυτή να είναι η χρονιά μας!Βασιλική Βενέτη
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: