"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

14.12.09

Χριστουγεννιάτικη…κατάθλιψη!Βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι βιτρίνες έχουν φορέσει τα γιορτινά τους, οι δρόμοι λαμποκοπούν από τα αμέτρητα αστραφτερά φωτάκια, γιορτινές μελωδίες ηχούν ασταμάτητα, οι άνθρωποι προετοιμάζονται πυρετωδώς για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού και την έλευση του νέου έτους. Η διάθεση όλων οφείλει να προσαρμοστεί στο γιορτινό κλίμα των ημερών αφού τα Χριστούγεννα φαντάζουν ως γιορτές αγάπης, ανθρωπιάς και προσφοράς ενώ η Πρωτοχρονιά μεταφέρει το μήνυμα του νέου ελπιδοφόρου έτους.

Είναι οι μέρες που θα εκδηλώσουμε την αγάπη για τους συνανθρώπους μας, θα γιορτάσουμε ζεστά με ανθρώπους που αγαπάμε, θα μοιραστούμε στιγμές θαλπωρής και ευτυχίας, θα διασκεδάσουμε με τους φίλους μας.

Τι γίνεται όμως αν η ζωή στις γιορτές δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο φαίνεται να είναι και εμείς αδυνατούμε να ζήσουμε την εικόνα που ήδη περιγράψαμε; Πώς μπορεί να επηρεαστεί η διάθεση μας από το γιορτινό κλίμα των ημερών;

Ενώ υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να περάσουμε καταπληκτικά ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι είναι δύσκολο να συμβεί. Αδυνατούμε να ακολουθήσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα, αισθανόμαστε θλίψη και η διάθεση μας μεταβάλλεται διαρκώς. Πιστεύουμε ότι οι άλλοι, οι «χαρούμενοι» άνθρωποι δεν επιθυμούν την παρέα μας και ίσως αισθανόμαστε ένοχοι επειδή θέλουμε να απομονωθούμε για να μείνουμε μόνοι μας. Η διάθεση μας πιθανόν να γίνεται περισσότερο αρνητική αν τυχαίνει να μην έχουμε ερωτικό σύντροφο για να μοιραστούμε τις στιγμές αγάπης. Μήπως τελικά «πάσχουμε» από Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη; Τι δεν πάει καλά με μας αφού δεν χαιρόμαστε όταν όλα γύρω μας είναι γιορτινά;

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Η απουσία ή η αδυναμία συνάντησης με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, η έλλειψη προσωπικού χρόνου, οι οικονομικές δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουμε, η σωματική και ψυχική κούραση ως αποτέλεσμα της γιορτινής προετοιμασίας, οι ανεκπλήρωτες διαπροσωπικές σχέσεις και επιθυμίες, οι υψηλοί στόχοι που θέτουμε στη ζωή μας, η αποδοχή μη ευχάριστων εορταστικών προσκλήσεων, ο φόβος της επιστροφής στην καθημερινότητα όταν οι γιορτινές ημέρες περάσουν ή πολύ απλά το γεγονός ότι δεν μας εκφράζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όποια και αν είναι η αιτία της μελαγχολικής διάθεσης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να ξεπεράσουμε την αρνητική πλευρά του εαυτού μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μην γιορτάσουμε μόνοι αναζητώντας συντροφιά τόσο στο φιλικό όσο και στο συγγενικό περιβάλλον επιλέγοντας τους ανθρώπους που επιθυμούμε να μοιραστούμε αυτές τις γιορτινές στιγμές. Να μην θέσουμε στόχους που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε, να διαφυλάξουμε τη σωματική και ψυχική ενέργεια ζώντας κάθε στιγμή των γιορτών, να προσέξουμε ιδιαίτερα την διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ, να μη ξοδέψουμε τα χρήματα μας αλόγιστα, να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας κατανοώντας τις ανάγκες και το δικαίωμα να αισθανόμαστε θλίψη στις μοναχικές στιγμές, να ακούσουμε πώς νιώθουν οι άνθρωποι γύρω μας, ίσως και εκείνοι να έχουν αρνητική διάθεση. Να σκεφτόμαστε θετικά ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές γιατί…..γιορτές είναι θα περάσουν!
Βασιλική Βενέτη
Κλινική Ψυχολόγος-ΨυχοθεραπεύτριαΔεν υπάρχουν σχόλια: