"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

28.8.14

Η Επίδραση των Κρίσεων Πανικού στην Ερωτική Ζωή!


Κρίση πανικού, δύο λέξεις μπροστά στις οποίες λυγίζει και ο πιο δυνατός άνθρωπος. Ένα διάστημα δέκα περίπου λεπτών, στην διάρκεια των οποίων αισθανόμαστε το σώμα να πάλλεται σε εξωφρενικούς ρυθμούς. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται κατακόρυφα, η διαδικασία της αναπνοής εμποδίζεται, κρύος ιδρώτας ρέει στο κορμί, το σώμα τρέμει, ο θώρακας πονάει τόσο ώστε ο πόνος να φθάνει μέχρι την κοιλιά, μια ξαφνική ζαλάδα εμφανίζεται ενώ, αισθανόμαστε να χάνουμε τον έλεγχο, να λιποθυμούμε, να μην συμβαίνουν όσα νιώθουμε, να βγαίνουμε από τον εαυτό μας, να τρελαινόμαστε.
Τρομακτική εμπειρία! Και ακόμη πιο δύσκολη αν συμβεί όταν ήμαστε ανάμεσα σε κόσμο, ή μόνοι, ή σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που εμείς θα ερμηνεύαμε απειλητικά για τον εαυτό. Ναι, απειλητικά! Μα τι στο καλό, καθορίζει την απειλή σε μια κατάσταση; 

Μπορεί η άποψη ότι κινδυνεύουμε ή ότι θα γίνει οτιδήποτε κακό από το οποίο δεν θα ξεφύγουμε! Ίσως, τελικά, το αίσθημα ότι δεν μπορούμε να διαφύγουμε είναι ότι φαίνεται να προκαλεί την κρίση πανικού. Η έλλειψη διαφυγής!

Και κάθε φορά που βρισκόμαστε σε «στενά» μέρη το παραπάνω σχήμα αναπαράγεται με τέτοιο τρόπο που καταλήγει σε μια κρίση πανικού. Και στενά μέρη δεν νοούνται μονάχα περιβάλλοντα όπως είναι το ασανσέρ, το εμπορικό κέντρο, το αεροπλάνο, η σήραγγα αλλά και άλλες συνθήκες όπως είναι μια αναγκαστική υποχρέωση, μια συναισθηματική εκκρεμότητα, κάποιο απρόσμενο εμπόδιο, μια ερωτική σχέση.

Η ερωτική σχέση; Αλήθεια, ποια σύνδεση υπάρχει ανάμεσα στις ερωτικές σχέσεις και στις κρίσεις πανικού; Πώς μπορεί μια κατάσταση με πολλά θετικά συναισθήματα να συσχετιστεί με μια φρικιαστική αντίδραση;

Και όμως! Ας αναλογιστούμε πώς νιώθουμε όταν ήμαστε ερωτευμένοι, πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά μας όταν βλέπουμε το έτερο ήμισυ, πως σφίγγεται το στομάχι όταν ακούμε την φωνή του/της. Και όταν συνευρισκόμαστε ερωτικά πόσο έντονες είναι οι σωματικές αντιδράσεις, ο ιδρώτας, η δυσκολία στην αναπνοή, τα ρίγη, το λαχάνιασμα. Αυτές λοιπόν οι φυσιολογικές κατά τα άλλα αντιδράσεις στον έρωτα προσφέρουν τις πλέον ιδανικές αφορμές να φθάσουμε σε μια κρίση πανικού αν φυσικά διαθέτουμε την απαραίτητη κληρονομική προδιάθεση. Όμως, η βασικότερη αφορμή και σε αυτή την περίπτωση είναι η πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να διαφύγουμε. Γιατί αν το καλοσκεφτούμε, η ερωτική σχέση σημαίνει δέσμευση και η δέσμευση δεν επιτρέπει αποκλίνουσες συμπεριφορές. Άρα, είναι αδύνατο να ξεφύγουμε!

Άλλωστε δεν είναι τυχαία τα ευρήματα των ερευνών που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού δεν έχουν ερωτικό παρτενέρ ή ενεργή σεξουαλική ζωή.

Αλλά, ο έρωτας είναι σοβαρό ζωτικό στοιχείο και, η ερωτική επαφή αποτελεί την μεγαλύτερη απόλαυση για τον άνθρωπο. Είναι άδικο να στερούμαστε αυτές τις μοναδικές εμπειρίες.

Γι αυτό είναι ωφέλιμο να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να διαχειριστούμε τις λανθασμένες πεποιθήσεις και τις έντονες σωματικές αντιδράσεις σε μια συνεργασία με ένα θεραπευτή κατάλληλα εκπαιδευμένο ο οποίος θα σταθεί σύμμαχος στην απαιτητική προσπάθεια μαθαίνοντας σε εμάς τις τεχνικές αποδυνάμωσης των κρίσεων πανικού.

Και τόσο απλά, όταν ο αξιόλογος αγώνας τελειώσει, θα αναγνωρίζουμε ότι το καρδιοχτύπι που νιώθουμε όταν κοιτάμε τον σύντροφο στα μάτια, δεν είναι έκφραση φόβου αλλά πόθου για αυτόν τον άνθρωπο που λατρεύουμε!             


Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA
Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα
Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd Κύπρος  



Δεν υπάρχουν σχόλια: