"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

4.6.10

Οι Σεξουαλικές Διαταραχές

Ως σεξουαλικές διαταραχές καθορίζονται οι ψυχικές ασθένειες που επηρεάζουν τη διαδικασία της σεξουαλικής ευχαρίστησης ή/και της επαφής ενώ αναστέλλουν την ομαλή διαδικασία της σεξουαλικής λειτουργίας η οποία εξελίσσεται σε συγκεκριμένες φάσεις. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά παρατηρούμε τη φάση της επιθυμίας με βασικό χαρακτηριστικό τις ερωτικές σκέψεις και τις φαντασιώσεις των συντρόφων. Στη δεύτερη φάση, εκείνη της διέγερσης, οι εραστές εμφανίζουν σωματικές αντιδράσεις οι οποίες εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού ερεθισμού ενώ, στη φάση του οργασμού, εκτονώνουν τη σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική ένταση τους. Τέλος, στη φάση της αποκατάστασης, οι εραστές καταλήγουν σε κατάσταση σωματικής και ψυχολογικής ηρεμίας με κυρίαρχα συναισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας.

Προσπαθώντας να αναζητήσουμε τις αιτίες των σεξουαλικών διαταραχών, στα πλαίσια των βιολογικών παραγόντων, θα συναντήσουμε θέματα ανατομίας όπως το μέγεθος του πέους στους άνδρες και του κόλπου στις γυναίκες καθώς και διάφορες στυτικές δυσλειτουργίες Στα ψυχολογικά αίτια θα παρατηρήσουμε την επίδραση των εμπειριών του ατόμου, την μειωμένη εικόνα του εαυτού και το υπερβολικό άγχος. Ενώ στα κοινωνικά αίτια θα αναφερθούμε στις λανθασμένες πεποιθήσεις αναφορικά με την διαδικασία της ερωτικής λειτουργίας, στην έλλειψη πληροφόρησης, στα λανθασμένα πρότυπα κυρίως για τις γυναίκες και στα προβλήματα που αφορούν τη σχέση του ζευγαριού.


Στα πλαίσια των σεξουαλικών διαταραχών, ο άνθρωπος θα υιοθετήσει ένα δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης αναφορικά με την σεξουαλική διαδικασία ο οποίος θα εκφραστεί με λανθασμένες πεποιθήσεις για το σεξ. Οι λανθασμένες πεποιθήσεις θα αυξήσουν το άγχος για την απόδοση στην ερωτική πράξη ενώ, θα οδηγήσουν σε αίσθηση αδυναμίας. Η αδυναμία για την απόδοση θα ενισχύσει τα επίπεδα του άγχους και το άγχος θα καταλήξει στις λανθασμένες πεποιθήσεις για την ερωτική επαφή.


Η θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών στηρίζεται στη θεωρία των Masters & Johnson. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διαχείριση των θεμάτων της διαταραχής είναι η συμμετοχή των δύο μελών του ζευγαριού στη θεραπεία. Σε πρώτο επίπεδο, ο ειδικός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εδραίωση της θεραπευτικής σχέσης και της συμμαχίας ενώ, θα προχωρήσει άμεσα στην εξήγηση του σκεπτικού της θεραπείας. Αφού, οι σύντροφοι θα έχουν πλέον εξοικειωθεί τόσο με τη θεραπευτική διαδικασία όσο και με τη φύση της σεξουαλικής διαταραχής, ο θεραπευτής θα εφαρμόσει μια σειρά από συμπεριφορικές αλλά και γνωσιακές τεχνικές στοχεύοντας τόσο στη μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής όσο και στην αναγνώριση και τροποποίηση των λανθασμένων πεποιθήσεων για την ερωτική πράξη βελτιώνοντας παράλληλα τα επίπεδα της επικοινωνίας ανάμεσα στους συντρόφους.


Βασιλική Βενέτη

Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια






Δεν υπάρχουν σχόλια: