"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

31.5.10

Το Άγχος των Εξετάσεων!


Καθώς η περίοδος των εξετάσεων πλησιάζει, η μελέτη μονοπωλεί τη ζωή των 
συμμετεχόντων ενώ το άγχος συνοδεύει κάθε σκέψη που αφορά τις εξετάσεις αφού τα αποτελέσματα θα κρίνουν την εξέλιξη των σπουδών.

Το άγχος εκδηλώνεται με συγκεκριμένα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα καθώς και συμπτώματα συμπεριφοράς. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους είναι ο πονοκέφαλος, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η ταχυκαρδία, η έντονη εφίδρωση, η αϋπνία, οι ορμονικές δυσλειτουργίες, η συχνοουρία, ο πόνος στη κοιλιακή χώρα ή στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή, οι κρίσεις πανικού.

Ως αγχώδη συναισθηματικά συμπτώματα ορίζουμε το θυμό, το αίσθημα αποτυχίας, την απογοήτευση, την αδυναμία συγκέντρωσης και συγκράτησης πληροφοριών, την έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος, τις αρνητικές σκέψεις, την ευσυγκινησία και την καταθλιπτική διάθεση.

Ενώ στα συμπτώματα συμπεριφοράς συναντούμε τον εκνευρισμό, την ευεριθιστότητα, την επιθετικότητα, την κατάχρηση τροφής, καπνίσματος και αλκοόλ.

Οι αιτίες εμφάνισης άγχους κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου πηγάζουν κυρίως από τις αυξημένες απαιτήσεις των «σημαντικών άλλων» για τις σπουδές των φοιτητών, τους μη ρεαλιστικούς στόχους που θέτουν οι ίδιοι οι φοιτητές, το φόβο της ενδεχόμενης αποτυχίας, τη χαμηλή αυτόεκτιμηση, τον αρνητικό τρόπο σκέψης και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του φοιτητή.

Είναι λοιπόν πιθανό να συναντήσουμε φοιτητές που αδυνατούν να διαχειριστούν το άγχος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προετοιμαστούν καταλλήλως για τις εξετάσεις ή αν καταφέρουν να προετοιμαστούν ίσως δεν αποδίδουν ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι αποτελεσματικό πριν από τις εξετάσεις να αφιερώσετε χρόνο ώστε να ακούσετε τον εαυτό σας και να εντοπίσετε την αιτία εκδήλωσης του άγχους. Προγραμματίστε τον χρόνο ανάλογα με τις απαιτήσεις της εξεταστέας ύλης, προχωρήστε σε συχνές επαναλήψεις μόνοι ή με τους συμφοιτητές, ερευνήστε τα θέματα των προηγούμενων εξεταστικών περιόδων για το συγκεκριμένο μάθημα. Κάποιες στιγμές είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχετε διάθεση για μελέτη, αποδεχτείτε το γεγονός και προσπαθήστε να ασχοληθείτε με μια ευχάριστη δραστηριότητα για λίγο.

Αφιερώστε χρόνο για χαλάρωση, σωματική άσκηση και καλή ξεκούραση, προσέχετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας και μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα αργά και σταθερά. Αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις εκτιμώντας αντικειμενικά τη κατάσταση, συζητήστε τους φόβους με τους συμφοιτητές ή τους ανθρώπους που μπορούν να σας καταλάβουν. Έχετε στο μυαλό σας ότι το αποτέλεσμα των εξετάσεων δεν αντιπροσωπεύει την προσωπική αξία αλλά τη προσπάθεια σας η οποία εύκολα μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως η κούραση, η συναισθηματική ένταση, η αρνητική διάθεση.

Οραματιστείτε την επιτυχία.

Την ημέρα των εξετάσεων φροντίστε να βρίσκεσθε εγκαίρως στο αμφιθέατρο. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να αισθάνεται άγχος και μην επηρεάζεστε από την ένταση που τυχόν νιώθουν οι συμφοιτητές σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι μετρώντας τις αναπνοές και κάνοντας θετικές σκέψεις, σταματήστε κάθε αρνητική σκέψη στρέφοντας το μυαλό σας σε οτιδήποτε είναι ικανό να σας ηρεμήσει όπως η εικόνα του ηλιοβασιλέματος σε μια παραλία ή επαναλάβετε μια φράση που σας χαλαρώνει όπως είμαι ήρεμος/ή, όλα θα πάνε καλά. Πριν εγκαταλείψετε το αμφιθέατρο, αφιερώστε χρόνο ώστε να ελέγξετε τα θέματα και τις απαντήσεις σας.

Μετά τις εξετάσεις, εκτιμήστε αντικειμενικά την απόδοση σας. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με μια ευχάριστη δραστηριότητα και δώστε χρόνο σε σας ώστε να ετοιμαστείτε για το επόμενο μάθημα.

Καλή επιτυχία στη προσπάθεια σας!

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post Μ.Α.
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: