"Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό ταξίδι από εκείνο της γνωριμίας με τον εαυτό"

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA

2.11.11

Ερωτικές σχέσεις: δύσκολα ή εύκολα μονοπάτια;

Χάδια, φιλιά, ερωτικά σκιρτήματα, έντονη τρυφερότητα και υπερβολικά θετική διάθεση είναι τα βασικά συναισθήματα που βιώνουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Οι καλύτερες στιγμές στη ζωή μας’ και πώς να μην είναι άλλωστε αφού μια από τις φυσιολογικές ανάγκες είναι η ανταλλαγή ερωτικών συναισθημάτων και το μοίρασμα κοινών εμπειριών με τον άνθρωπο που θεωρούμε ως ιδανικό σύντροφο.

Ο έρωτας χαρακτηρίζεται ως κάτι μαγικό. Μια χημική διαδικασία η οποία ξεκινά από το στάδιο του πόθου όπου η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα ωθούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση του ερωτικού συντρόφου. Στο στάδιο της έλξης, οι νευροδιαβιβαστές δηλαδή η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη δημιουργούν τις κατάλληλες σωματικές και ψυχικές προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι να έρθουν κοντά για να καταλήξουν στο στάδιο του δεσίματος κατά το οποίο οι σύντροφοι επηρεασμένοι από τη λειτουργία της ωκυτοκίνης και της βαζοπρεσίνης θα συνάξουν μονογαμική σχέση με στόχο την εκπλήρωση του έρωτα τους.

Όμως συχνά συναντάμε ανθρώπους μόνους ή συντρόφους που δηλώνουν ανικανοποίητοι από την επιλογή τους ή εραστές που θεωρούν αρκετά δύσκολο να διατηρήσουν τη συναισθηματική επαφή με τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει. Μα αλήθεια είναι τόσο δύσκολο να εμπλακούμε και να διατηρήσουμε ισορροπημένη μια ερωτική σχέση;

Φυσικά, ιδιαίτερα αν τυχαίνει να έχουμε προσφέρει τόσα στις προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες και εκείνο που καταφέραμε ήταν να καταλήξουν σε αδιέξοδο. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό να φοβόμαστε την συναισθηματική απόρριψη ή την αδιαφορία αν προσεγγίσουμε ερωτικά τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει. Μπορεί να συναντήσουμε δυσκολία αν δεν έχουμε σχηματοποιήσει ή αντίθετα αν έχουμε εξιδανικεύσει την εικόνα του επιθυμητού συντρόφου θέτοντας υψηλούς στόχους και μη έχοντας τη διάθεση να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο. Ίσως εκτιμούμε αρνητικά τον εαυτό μας θεωρώντας ότι δεν αξίζουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον των άλλων. Δεν θέλουμε να ωριμάσουμε προσπαθώντας να καλύψουμε τις συναισθηματικές απαιτήσεις μιας ερωτικής σχέσης ή αδυνατούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλούς ερωτικούς συντρόφους και καλύπτουμε την ανάγκη για επικοινωνία, διασκέδαση, σεβασμό από την επαφή με άλλους ανθρώπους. Δίνουμε περισσότερη έμφαση σε κάποιους τομείς της ζωής όπως σπουδές, εργασία, χωρίς να διαθέτουμε χρόνο σε εμάς. Συνειδητοποιούμε ότι οι άλλοι δεν κατανοούν τα θέλω μας και απομονωνόμαστε από το περιβάλλον αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας όπως η ανταλλαγή απόψεων μέσα από το διαδίκτυο η οποία είναι ικανή να οδηγήσει σε ερωτικές γνωριμίες.

Πριν προχωρήσουμε σε ερωτική σχέση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε τι ζητούμε και πως ορίζουμε τον εαυτό μας σε αυτή. Να κατανοούμε τόσο εμάς και όσο και τον σύντροφο με υπομονή, σεβασμό, ωριμότητα και αμοιβαία ανταλλαγή συναισθημάτων.

Αξίζει να ρισκάρουμε συναισθηματικά ακόμα και αν έχουμε πληγωθεί στο παρελθόν. Επειδή συνέβη κάποτε δεν είναι απαραίτητο να συμβεί πάλι. Αλλά ακόμα και αν συμβεί, θα έχουμε αποκτήσει αρκετά από την εμπειρία και πάνω από όλα την ικανοποίηση που νιώθουμε κάθε φορά που εκδηλώνουμε τα συναισθήματα μας.

Και ίσως είναι ωφέλιμο να λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες που συναντήσαμε ώστε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα αποφύγουμε στην γνωριμία για να δημιουργήσουμε μια περισσότερο υγιή σχέση.

Βασιλική Γ. Βενέτη, Μ.Α.
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα
Υπεύθυνη Διεύθυνσης Veneti CPT Services Ltd-Κύπρος

4 σχόλια:

Ελένη Σταυρίδη είπε...

γεία σας. Έχω ένα σοβαρό θέμα με τον σύντροφο μου. Θεωρεί ότι προσβάλω την προσωπική του ελεύθερία όταν τον ρωτώ τι έκανε την ημέρα που πέρασε μόνος του ή τι θα κάνει κάποια μέρα που δεν θα βρεθούμε δεν μου απαντά με την δικαιολογία πως δεν με αφορά η προσωπική του ζωή και οτι τον ρωτώ γιανα του κάνω ελεγχω. το βασικό ερώτημα μου είναι: σε μια σχέση που σταματά και πού ξεκινά η προσωπική ελευθερία των ανθρώπων?

Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA - Vasiliki G. Venetis, Post MA είπε...

Τα όρια της προσωπικής ελευθερίας είναι από τα πλεόν ιδιαίτερα θέματα που καλούμαστε να παρατηρήσουμε σε μια ερωτική σχέση γιατί δυο άνθρωποι έρχονται κοντά τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά οπότε είναι δύσκολο να υπάρχει ισορροπημένη διατήρηση αυτών. Είναι όμως ωφέλιμο να λάβουμε υπόψη ότι από τη στιγμή που αποφασίζουμε να μοιραστούμε τη ζωή μας με κάποιον σύντροφο, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κάποιους συμβιβασμούς ώστε να οδηγηθούμε σε μια αρμονική συνυπάρξη χωρίς όμως να καταπατούμε τις προσωπικές επιθυμίες μας. Αν λοιπόν καταφέρουμε να ορίσουμε τον εαυτό μας και τον άλλον άνθρωπο σε μια σχέση που χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και ασφάλεια τότε ίσως θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για μια ισορροπημένη οριοθέτηση της προσωπικής μας ελευθερίας.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο!.. Θα έλεγα ότι στην εποχή μας από τη μια επικρατεί η μοναξιά και από την άλλη η "γαμοφοβία" και μιλάω για τα ερωτικά ζευγάρια που διστάζουν να προχωρήσουν σε γάμο και δημιουργία οικογένειας...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο!
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει κάνει ποτέ σχέση και δυσκολεύεται να κάνει το πρώτο βήμα. Είμαι 24 ετών πολύ εμφανίσιμη κοπέλα και κανένας άντρας δεν τόλμησε ποτέ να με πλησιάσει...έχω κάποιο πρόβλημα;; με φοβίζει πολύ αυτό...