Στην γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ένα από τα βασικά μελήματα της θεραπευτικής διαδικασίας είναι ο καθορισμός της ατζέντας. Λίγο πριν το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίας, ο θεραπευτής σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο θα καθορίσουν τα θέματα που πρόκειται να δουλέψουν στην διάρκεια της κοινής τους προσπάθειας για να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συνήθως οι θεραπευτικοί στόχοι ορίζονται από την πλευρά του θεραπευτή προτείνοντας στον θεραπευόμενο ποια θέματα θεωρεί ότι θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ψυχικής του κατάστασης. Ο θεραπευτής εφόσον λάβει την συγκατάθεση από την πλευρά του θεραπευόμενου προχωρά στην ιεράρχηση των στόχων καθορίζοντας κατόπιν συνεννόησης ως αρχικό θέμα εκείνο που θεωρείται πιο σημαντικό για την θεραπευτική πρόοδο.
Αν και οι στόχοι συζητούνται στην πρώτη συνεδρία, κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής επαναφέρει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο προσκήνιο την ατζέντα με τους στόχους ώστε ο θεραπευόμενος να αξιολογήσει την πρόοδο του και αν επιθυμεί να αναθεωρήσει, να αλλάξει ή να προσθέσει θέματα προς επεξεργασία.
Βέβαια, ο θεραπευτής οφείλει να αξιολογεί καθ όλη την διάρκεια της θεραπείας την διαδικασία της επεξεργασίας των στόχων περιμένοντας να συμβούν οι αναμενόμενες βελτιώσεις ώστε να διατηρήσει την θεραπευτική συνεργασία η οποία χρειάζεται να διακοπεί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και ο θεραπευτής, να παραπέμψει τον θεραπευόμενο σε επόμενο υποστηρικτικό πλαίσιο για να λάβει την κατάλληλη υποστήριξη.
Αντίθετα, αν οι θεραπευτικοί στόχοι δουλευτούν όπως χρειάζεται θα εκπληρωθεί το αίτημα της ψυχοθεραπείας και, η θεραπευτική συνεργασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία βοηθώντας τον θεραπευόμενο να επιστρέψει στην ζωή του.
Ορμώμενοι από τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει χώρα η ιεράρχηση των στόχων στην ψυχοθεραπεία, θα λέγαμε ότι λίγο πολύ, την ίδια διαδικασία ακολουθούμε κάθε φορά που θέλουμε να ορίσουμε στόχους σε κάθε ένα από τους τομείς της καθημερινότητα μας. Τα βήματα που ακολουθούμε πλησιάζουν αρκετά τα στάδια επίτευξης των στόχων όπως αυτά γίνονται στα πλαίσια ενός ψυχοθεραπευτικού κύκλου.
Αρχικά, αφιερώνουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε ερευνώντας τι μας εκφράζει. Αφού, συνειδητοποιήσουμε τις επιθυμίες μας, ορίζουμε αυτές ως στόχους βάζοντας τον εαυτό μας στην διαδικασία της ανεύρεσης των πιθανότερων τρόπων που θα αποτελέσουν τα οχήματα μας ώστε να φθάσουμε εκεί που έχουμε ονειρευτεί. Και ακολουθώντας αυτές τις διαδρομές, θα αγγίξουμε όσα είχαμε πιστέψει.
Μια βασική διαφορά αναφορικά με τον καθορισμό των αλλαγών όπως αυτός συμβαίνει στην ψυχοθεραπεία και στην καθημερινότητα μας, είναι η επιλογή των στόχων ανά τομέα. Δηλαδή, στην ψυχοθεραπεία ορίζουμε τους στόχους σύμφωνα με τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών ενώ στην ζωή μας, αναδιαμορφώνουμε τους στόχους σύμφωνα με το αν είμαστε ή δεν είμαστε ευχαριστημένοι με όσα έχουμε την δεδομένη χρονική στιγμή προσωπικά, κοινωνικά και επαγγελματικά.
Παραδείγματος χάριν, αν συμβαίνει να είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που εξελίσσεται η προσωπική μας ζωή αλλά, τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες καταστάσεις στον επαγγελματικό τομέα, θα προσπαθήσουμε να αναδιαμορφώσουμε όσα μας ταλαιπώρησαν εκεί ορίζοντας πλέον νέους στόχους για την επαγγελματική μας πρόοδο.
Φυσικά, το ότι αναδιαμορφώνουμε ένα μέρος της ζωής μας δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε ολοκληρωτικά την πραγματικότητα μας ιδιαίτερα αν είμαστε ευχαριστημένοι με όσα συμβαίνουν στους άλλους τομείς.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αναδιαμόρφωση που θα επέλθει στον συγκεκριμένο τομέα δεν θα κλονίσει ότι μας ικανοποιεί αντιθέτως, θα ενισχύσει την σημαντικότητα τους αφού, έχει παρατηρηθεί ότι η συνειδητοποιημένη πρωτοβουλία της αλλαγής μας φέρνει πιο κοντά στα όνειρα μας επηρεάζοντας θετικά την ψυχολογία μας, γεγονός που μας καθιστά περισσότερο ανοιχτούς σε οτιδήποτε έχουμε διαλέξει να συμβαίνει παράλληλα.
Άλλωστε όπως έχουμε αναφέρει ως ανεξάρτητες και δυναμικές προσωπικότητες γνωρίζουμε καλά να διαχωρίζουμε τι συμβαίνει σε κάθε ένα από τους τομείς επιλέγοντας συνειδητά τι θέλουμε να έχουμε στο δρόμο μας για να ζήσουμε ευτυχισμένα στην ιδανική μας πραγματικότητα.
Κρατώντας λοιπόν σταθερά ότι μας ενθουσιάζει, οδεύουμε σε ότι αρχίζει με δυνατή την πίστη ότι πλέον θα ανελιχθούμε αγγίζοντας το ανώτερο επίπεδο προόδου που διακαώς επιθυμούμε να έχουμε στην ζωή μας.
Βασιλική Γ. Βενέτη, Post MA
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου